Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Επικαιρότητα

Εκλογές το Φθινόπωρο μετά από ρήξη με τους δανειστές;- Ποιοι και γιατί τις εισηγούνται στη Κυβέρνηση

«Σπαζοκεφαλιά» για τη Κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα το θέμα των πρόωρων εκλογών που μπαίνει για μια ακόμη φορά στο τραπέζι, ύστερα από τις έντονες πλέον εισηγήσεις πρωτοκλασάτων στελεχών στο Μαξίμου για ρήξη με την τρόικα για τα εργασιακά, έτσι ώστε να «καεί» η τελευταία εφαρμογή του μπόνους των 50 εδρών και να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για κάλπες με απλή αναλογική. Με αυτό τον τρόπο, όπως διαμηνύουν στον Πρωθυπουργό, θα ανακοπεί η φθορά του ΣΥΡΙΖΑ, και θα μπει μπροστά το νέο πολιτικό σενάριο που μιλά για δεξιά παρένθεση όπου θα αναλάβει την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς. 

Εντονος είναι ο προβληματισμός στα ηγετικά κλιμάκια του κυβερνώντος κόμματος, γιατί τα στοιχεία είναι συγκρουόμενα και η επιλογή δεν είναι εύκολη. Από τη μία, η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ είναι αρραγής, οι βουλευτές της πλειοψηφίας δείχνουν αξιοσημείωτη αντοχή, ακόμη και στην ψήφιση των πλέον επώδυνων μέτρων, και η προσέγγιση με την Ένωση Κεντρώων προσθέτει νέες δυνατότητες στην «άμυνα» και την «επίθεση» της Κυβέρνησης.
Από την άλλη, η προοπτική του δημοσιονομικού κόφτη, το εκρηκτικό μείγμα ληξιπρόθεσμων οφειλών- κόκκινων δανείων και οι δημοσκοπήσεις, που καταγράφουν τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ και την απογοήτευση των ψηφοφόρων, οδηγούν αρκετούς στο να φλερτάρουν με την ιδέα των πρόωρων εκλογών. «Για να είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτός που θα κληθεί να βάλει την υπογραφή στα εργασιακά και να εφαρμόσει τον κόφτη στις δαπάνες του δημοσίου» σύμφωνα με βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η γενική στάση των δανειστών, είναι ότι δεν επιθυμούν κάλπες και αστάθεια, ειδικά όσο βλέπουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ να περνά μέτρα δύσβάσταχτα για τον ελληνικό λαό. «Είναι εντυπωσιακό το πόσο άδειες είναι οι… πλατείες σας» επισήμανε ξένος διπλωμάτης σε υπουργό της κυβέρνησης, τον οποίο επισκέφθηκε πρόσφατα στο γραφείο του στο πλαίσιο διακρατικής υπόθεσης που βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Παρολαυτά, στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δε θα ήταν αντίθετοι σε αλλαγή σκυτάλης, αν ήταν σίγουροι ότι θα προέκυπτε κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι διακαής πόθος των μελών της τρόικας να δουν στην Ελλάδα μια οικουμενικού τύπου συνεργασία, ώστε να κλείσουν το συντομότερο δυνατόν τα μέτωπα που έχουν απομείνει ανοιχτά.   
Το τί τελικά θα γίνει το γνωρίζει μόνο ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος… έχει πολλά να σκεφτεί, και πάνω από όλα πώς βλέπει το πολιτικό του μέλλον. Προφανώς θα βάλει στη ζυγαριά τις οικονομικές εξελίξεις, τις κινήσεις των πολιτικών πρωταγωνιστών και θα αποφασίσει με βάση τις δικές του στοχεύσεις για τον ίδιο και του κόμμα του…
enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button