Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Επικαιρότητα

Διαδήλωση στο Σύνταγμα – Τριγμοί στη Βουλή – Σκηνικό έντασης από τη συμφωνία για Βόρεια Μακεδονία

“Φωτιές” έχει ανάψει η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ για τη Βόρεια Μακεδονία. Ήδη ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ από τις 10:00 ξεκινάει η μαραθώνια διαδήλωση στο Σύνταγμα κατά της ονομασίας με τον όρο Μακεδονία. Στις 09.30 αρχίζει στην Βουλή και πάλι η συζήτηση επι της πρότασης δυσπιστίας.

Οι διοργανωτές των διαδηλώσεων λένε μάλιστα ότι ξεκινούν έναν “μαραθώνιο” με στόχο να παραμείνουν έξω από τη Βουλή ως αύριο το βράδυ ζητώντας να μην περάσει η συμφωνία με τα Σκόπια. Παραλληλίζουν τις συγκεντρώσεις με εκείνες των Αγανακτισμένων. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100,3 ο Στέργιος Καλόγηρος, ομιλητής θα είναι ο Μίκης Θεοδωράκης. Παράλληλα, ανάλογα με τον χρόνο συνάντησης Τσίπρα – Ζάεφ για την υπογραφή της συμφωνίας στις την Κυριακή Πρέσπες διοργανώνεται και νέα συγκέντρωση με στόχο την ματαίωση της υπογραφής. Για τις Πρέσπες το ραντεβού έχει οριστεί για την Κυριακή στις 11:00 στο Πισοδέρι.

Εντός Βουλής φαίνεται ότι θα υπάρξουν εξελίξεις οι οποίες δεν αφορούν στην πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, αλλά στο Κίνημα Αλλαγής, ειδικά μετά τον σαφή διαχωρισμό του Σταύρου Θεοδωράκη από τη θέση της Φώφης Γεννηματά για τη Συμφωνία. Πολλοί είναι εκείνοι που λένε ότι το Σκοπιανό θα φέρει τη διάλυση του ΚΙΝΑΛ.

Η συμφωνία ωστόσο προκαλεί ντόμινο αντιδράσεων και εκτός συνόρων. Τα Σκόπια βρίσκονται σε διαρκή ένταση με διαδηλώσεις που διοργανώνονται κατά της συμφωνίας για αλλαγή του ονόματος, ενώ η κυβέρνηση βρίσκεται σε ανοιχτή ρήξη με τον πρόεδρο Ιβανόφ. Η επίσκεψη του Σκοπιανού προέδρου στη Βουλγαρία έφερε εξελίξεις καθώς με την άρνηση του πρωθυπουργού της χώρας Μ. Μπορίσοφ να τον συναντήσει επί της ουσίας η Βουλγαρία πήρε θέση υπέρ της συμφωνίας, αν και τόνισε ότι δεν θέλει να παρέμβει στο εσωτερικό της χώρας. Η Βουλγαρία ωστόσο στο παρελθόν έχει στηρίξει την σκληρή γραμμή του πρώην πρωθυπουργού Ν. Γκρούεφσκι και έτσι φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει και εκεί ένα ντόμινο αλλαγών.

newsit.gr

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button