Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Σαν Σήμερα

Γκέρντα Τάρο (1910 – 1937)

Η γερμανίδα Γκέρντα Τάρο υπήρξε η πρώτη γυναίκα φωτορεπόρτερ που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή μιας πολεμικής σύγκρουσης και συγκεκριμένα του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου. Αν και μικρή το δέμας, είχε την καρδιά ενός γίγαντα. Γνωστή ως «μικρή κόκκινη αλεπού», η κοκκινομάλα φωτογράφος και δημοσιογράφος έστρεφε τον φακό της με περίσσιο θάρρος για να αποτυπώσει στιγμές από την εμφύλια σύγκρουση που συντάραξε τον κόσμο την δεκαετία του 1930, δημιουργώντας δυνατές μαυρόασπρες φωτογραφίες για την αριστερή εφημερίδα «Ce Soir» των Παρισίων.

Στο Παρίσι γνώρισε τον κατά τρία χρόνια μικρότερο της Ούγγροεβραίο φωτογράφο Έντρε Φρίντμαν, ο οποίος την μύησε στα μυστικά της φωτογραφίας. Έγιναν φίλοι και για ένα διάστημα ήταν εραστές. Και οι δυο ξεκίνησαν μια πολλά υποσχόμενη καριέρα στον χώρο του φωτορεπορτάζ. Το πρώτο τους βήμα ήταν να αλλάξουν τα ονόματά τους. Η Χέρτα Ποχορίλε υιοθέτησε το επαγγελματικό ψευδώνυμο Χέρντα Τάρο (από το όνομα του γιαπωνέζου καλλιτέχνη της πρωτοπορίας Τάρο Οκαμότο) και ο Έντρε Φρίντμαν έγινε πασίγνωστος αργότερα ως Ρόμπερτ Κάπα («Κάπα» στα ουγγρικά σημαίνει «καρχαρίας», που ήταν το παρατσούκλι του στην Ουγγαρία). Ο Κάπα έγραψε ιστορία στον χώρο του φωτορεπορτάζ και ίδρυσε το φωτογραφικό πρακτορείο Magmum.

Με το ξέσπασμα του Εμφυλίου Πολέμου στην Ισπανία το καλοκαίρι του 1936, η Τάρο και ο Κάπα βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή για την κάλυψή του, στο πλευρό των δημοκρατικών δυνάμεων , που μάχονταν τους εθνικιστές του στρατηγού Φράνκο. Ο Κάπα την προειδοποιούσε να μην παίρνει πολλά ρίσκα στην δουλειά της. Η Γκέρντα Τάρο δεν τον άκουσε και στις 26 Ιουλίου 1937, έχασε την ζωή της, καλύπτοντας την υποχώρηση των Δημοκρατικών, μετά την ήττα τους στην Μάχη του Μπρουνέτε, πλησίον της Μαδρίτης. Ήταν μόλις 26 ετών.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button