Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Επικαιρότητα

Γεωπολιτικά «παιχνίδια» και εστίες έντασης σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο

Ανεβαίνει το γεωπολιτικό «θερμόμετρο» στην περιοχή μας, με την Άγκυρα να προχωρά σε νέο μπαράζ προκλήσεων απέναντι στην Κύπρο αλλά και τη χώρα μας.

Σε δηλώσεις του, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ άφησε αιχμές απέναντι στην Ελλάδα, τόσο για την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών όσο και για το κάψιμο τουρκικής σημαίας σε πορεία της Χρυσής Αυγής.

«Δύο Έλληνες στρατιώτες παραβίασαν τα σύνορα πριν κάποιες ημέρες, η υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι πρόκειται για σοβαρό διπλωματικό θέμα για να μεταφέρεται στην Ε.Ε.

Εξαπέλυσε δε, «βολές» εναντίον της Αθήνας λέγοντας ότι έχει γίνει πλέον συνήθεια να «μεταφέρεται στην Ε.Ε. όποιο θέμα σχετίζεται με την Τουρκία και να ζητούν τη στήριξήτης».

2018 02 17T112927Z 1507164482 UP1EE2H0VX34I RTRMADP 3 GERMANY SECURITY
Πηγή: REUTERS/Ralph Orlowski

Το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι κρατούνται σε φυλακές της Αδριανούπολης, δεν είναι το μοναδικό σημείο αντιπαράθεσης της Τουρκίας με την Ελλάδα.

To τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών «προέτρεψε» την Τετάρτη τον Προκόπη Παυλόπουλο να «σεβαστεί το διεθνές Δίκαιο και τα σύνορα της Τουρκίας».

«Καλούμε τον Πρόεδρο Παυλόπουλο να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα σύνορά μας και να απέχει από μία ρητορική που δεν συνάδει με τη θέση του και η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει μη αναγκαία ένταση» ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι.

Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, που έστειλε σαφές μήνυμα σε όλους όσους αμφισβητούν την ελληνικότητα των νησιών και των νησίδων της Δωδεκανήσου.

4395451
Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Αναφερόμενος ειδικά στη γειτονική χώρα, ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι «η Ελλάδα επιθυμεί τη φιλία και την καλή γειτονία με την Τουρκία, γι’ αυτό και στηρίζει την Ευρωπαϊκή της πορεία, θα πρέπει όμως ο σεβασμός των συνόρων να είναι σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου στο σύνολό του και των συνθηκών της Λωζάννης, των Παρισίων, αλλά και του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας. Αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε τη φιλία μας με την Τουρκία».

Λίγη ώρα αργότερα, έγινε γνωστό ότι η Άγκυρα προχώρησε και στην έκδοση NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά στην περιοχή μεταξύ ΣκύρουΨαρών και Εύβοιας για το διάστημα για το διάστημα 7, 8, 25-27, 28, 29 Μαρτίου και για τις 2, 3, 4, 5, 6-10, 24-26 και 30 Απριλίου.

«Θα απαντήσουμε στις προκλητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο»

Η Άγκυρα ανεβάζει, όμως, τους τόνους και στην Ανατολική Μεσόγειο και πιο συγκεκριμένα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός προχώρησε την Τετάρτη και σε νέες εμπρηστικές τοποθετήσεις για την κυπριακή ΑΟΖ, διαμηνύοντας ότι η χώρα του θα απαντήσει στις «προκλητικές δραστηριότητες» στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επεσήμανε δε, πως η Άγκυρα αλλά και οι Τουρκοκύπριοι δεν βλέπουν θετικά τις μονομερείς δραστηριότητες.

KYPROS
Πηγή: EUROKINISSI/Χρίστος Αβρααμίδης

«Αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να γίνουν μόνο όταν υπάρξει μια λύση μόνιμη βιώσιμη με ένα σχήμα ενός κράτους δικοινοτικό» είπε ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Η προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων και τέτοιου είδους προκλητικές δραστηριότητες θα έχουν την απάντησή τους».

«Η Άγκυρα θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της»

Λίγες μόλις ώρες νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν είχε πει ότι η Τουρκία ενημερώθηκε πως το πλοίο της ExxonMobil κατευθύνεται προς τη Μεσόγειο για έρευνες υδρογονανθράκων και πως η Άγκυρα θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της ως προς τις έρευνες στην περιοχή.

Είχε προηγηθεί η δήλωση του εκπροσώπου της ExxonMobil Suaann Guthrie, που υπογράμμισε ότι ο προγραμματισμός της εταιρείας που αφορά στις εργασίες στο τεμάχιο 10 προχωρά κανονικά.

«Εάν παραβιαστούν κυριαρχικά δικαιώματα και ξεκινήσετε γεωτρήσεις, ασφαλώς θα υπάρξουν συνέπειες και η Τουρκία δεν θα διστάσει να προβεί στα απαραίτητα βήματα», δήλωσε ο Καλίν ο οποίος ανέφερε ότι το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ δεν συνοδεύει το πλοίο της Exxon Mobil το οποίο έχει ξεκινήσει δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στα ανοικτά του Ισραήλ το αμερικανικό πολεμικό πλοίο Iwo Jima

Στα ανοικτά του Ισραήλ έφτασε την Τρίτη και το αμερικανικό αμφίβιο πολεμικό πλοίο USS Iwo Jima, με σκοπό τη συμμετοχή στην άσκηση Juniper Cobra 2018 (JC18).

Στο πλοίο βρίσκονται μονάδες που περιλαμβάνουν την 26η Θαλάσσια Εξερευνητική Μονάδα (MEU) και το προσωπικό της Αμφίβιας Μοίρας (PHIBRON) 4.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τμήματος δημοσίων σχέσεων της Ομάδας Αμφίβιας Ετοιμότητας (ARG), που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ Ευρώπης-Αφρικής, 6ου Στόλου, ενώ η άσκηση JC18 εστιάζεται στη βελτίωση της συνδυασμένης άμυνας βαλλιστικών πυραύλων, επιτρέπει επίσης στις ΗΠΑ και το Ισραήλ να αυξήσει τη διαλειτουργικότητα ανάμεσα στις διάφορες στρατιωτικές της δυνάμεις.

«Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σθεναροί σύμμαχοι, και προσδοκώ να δω όλα όσα μπορεί να πετύχει μαζί τους η ομάδα μας του Ναυτικού/Πεζοναυτικού Σώματος για αύξηση των δυνατοτήτων μας και οικοδόμηση της σχέσης μας”, δήλωσε ο Πλοίαρχος Joseph O’Brien, που υπηρετεί στη ναυαρχίδα της Ομάδας Αμφίβιας Ετοιμότητας (ARG) του Iwo Jima.

cnn.gr

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button