Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Επικαιρότητα

Από τα 17 στο τιμόνι και με δίπλωμα

Ένα εντελώς διαφορετικό σύστημα εξέτασης για τους υποψήφιους οδηγούς σχεδιάζει το Υπουργείο Υποδομών, το οποίο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα «συνοδευόμενης» οδήγησης. Νεαρά άτομα 17 ετών θα μπορούν πλέον να λαμβάνουν την άδεια οδήγησης έπειτα από σειρά εξετάσεων στις οποίες θα υποβάλλονται.

Οι νέοι οδηγοί θα εξετάζονται, όπως ισχύει μέχρι σήμερα, πρώτα στα θεωρητικά μαθήματα της οδήγησης (σήματα) και εφόσον περάσουν και στην οδήγησηΗ νέα μέθοδος περιλαμβάνει δοκιμασίες προσόντων και συμπεριφοράς, ενώ βάσει νομοσχεδίου προβλέπεται ότι η οδήγηση για άτομα έως 17 χρόνων θα γίνεται συνοδεία έμπειρου οδηγού μέχρι τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους.

Κάμερες και μικρόφωνα θα είναι τοποθετημένα στα οχήματα όπου θα γίνονται οι «πρακτικές» εξετάσεις, τα οποία θα είναι συνδεδεμένα μέσω διαδικτύου με το κέντρο ελέγχου του υπουργείου.

Στόχος είναι η πάταξη της παραβατικότητας αλλά και του χρηματισμού των εξεταστών, στο πλαίσιο ενός συστήματος αυστηρής εποπτείας και ελέγχου. Μάλιστα, με το νέο σχέδιο νόμου που έχει τεθεί προς διαβούλευση για 10 ημέρες προβλέπονται μεγάλες κυρώσεις για τους παραβάτες και όσους εμποδίζουν ή αλλοιώνουν το αποτέλεσμα των εξετάσεων.

Οι νέοι οδηγοί θα εξετάζονται, όπως ισχύει μέχρι σήμερα, πρώτα στα θεωρητικά μαθήματα (σήματα) και εφόσον περάσουν και στην οδήγηση.

Σε περίπτωση που «κοπούν» κατά το δεύτερο στάδιο, τότε θα δίνουν εξετάσεις από την αρχή.

Προσόντα και συμπεριφορά

Όσον αφορά στη διαδικασία εξέτασης προσόντων και συμπεριφοράς, αυτή θα διεξάγεται σε δύο στάδια:

1) τεστ γνώσεων και δεξιοτήτων οδήγησης (πορεία)

2) ειδικές δοκιμασίες (π.χ. κίνηση και ακινητοποίηση δικύκλου χωρίς λειτουργία κινητήρα, ελικοειδής διαδρομή, πέδηση εκτάκτου ανάγκης, οπισθοπορεία με στροφή κ.ά.). Οι δοκιμασίες διενεργούνται χωρίς την παρουσία εκπαιδευτή και εξεταστή, μέσα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους ή πίστες εκπαίδευσης και εξέτασης υποψηφίων οδηγών, οι οποίοι βρίσκονται σε οικεία ή όμορη περιφερειακή ενότητα.

Συνοδευόμενη οδήγηση

Μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας των 17 ετών, θα εφαρμόζεται ένα ολοκληρωμένο σύστημα συνοδευόμενης οδήγησης για νέους υποψήφιους οδηγούς, που περιλαμβάνει τα παρακάτω στάδια:

• συστηματική θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση από εκπαιδευτή υποψηφίων οδηγών

• επιτυχή θεωρητική εξέταση

• χορήγηση βεβαίωσης από την οικεία Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας του τόπου κατοικίας του ενδιαφερομένου για συνοδευόμενη οδήγηση με συνοδεία ενήλικα-έμπειρου οδηγού που δεν έχει κανέναν βαθμό ποινής στο Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών Αυτοκινήτων, Μοτοσικλετών και Μοτοποδηλάτων (Σ.Ε.Σ.Ο.) για διάστημα τουλάχιστον έξι (6) μηνών και επιβεβαιωμένο χρόνο συνοδευόμενης οδήγησης τουλάχιστον εκατό (100) ωρών, εκ των οποίων οι δέκα (10) αφορούν οδήγηση μία ώρα μετά τη δύση του ηλίου

• επιτυχή δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς, εφόσον έχει συμπληρωθεί η ηλικία των δεκαοκτώ (18) ετών, προκειμένου να του χορηγηθεί το δικαίωμα άδειας ανεξάρτητης οδήγησης σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ.51/2012

• η δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς διενεργείται με όχημα κατηγορίας Β που έχει παραχωρηθεί για τον σκοπό αυτόν στον ενδιαφερόμενο.

Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Μαΐου.

zougla.gr

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button