Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Αποχαρακτηρισμός δασικών εκτάσεων με χαμηλό τίμημα

Η κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία θα μειώνεται το ποσό εξαγοράς της γης που καλλιεργείται, φαίνεται πως είναι ένα από τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μείζον ζήτημα που έχει προκύψει με τις αγροτικές γαίες που εμφανίζονται στους αναρτημένους δασικούς χάρτες ως δασικές ή αναδασωτέες, εγείροντας θέματα επιστροφής ή διακοπής αγροτικών επιδοτήσεων.

Ουσιαστικά πρόκειται για τροποποίηση στον ισχύοντα νόμο που ορίζει ότι ο ενδιαφερόμενος μπορεί να εξαγοράσει τη γη που καλλιεργεί στο 1/3 της αντικειμενικής της αξίας, ποσό που υπό τις παρούσες συνθήκες θεωρείται απαγορευτικό από πολλούς ενδιαφερόμενους.

Για τους δασικούς χάρτες πραγματοποιήθηκε χθες διυπουργική συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία αποφασίστηκε η λήψη μέτρων για:

– Την εξαίρεση από τις ευρείες αναδασωτέες περιοχές εκτάσεων που νομίμως είχαν άλλη χρήση κατά την κήρυξη της αναδάσωσης από τα Δασαρχεία (για παράδειγμα νόμιμη αγροτική χρήση, που εμφανίζονται στους δασικούς χάρτες ως αναδασωτέες, ενώ υπήρχε λεκτική τους εξαίρεση από την απόφαση αναδάσωσης).

– Τη συνέχιση της γεωργικής εκμετάλλευσης εκτάσεων που είναι ενταγμένες στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) και αλληλεπιδρούν με τους δασικούς χάρτες με βάση το νομικό πλαίσιο και τις συνταγματικές προβλέψεις.

Οι αντιδράσεις για τις καλλιέργειες είναι έντονες, με την Ενωση Περιφερειών να έχει ήδη ζητήσει την αναστολή των διαδικασιών για το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί μέχρι να λυθούν τα προβλήματα τα οποία έχουν ανακύψει: «Δεν ζητάμε να μην προχωρήσουν οι δασικοί χάρτες, ούτε να αγνοηθούν οι περιπτώσεις καταπατήσεων, αλλά χρόνο ώστε να λυθούν τα προβλήματα» λέει στο «Εθνος» ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Κώστας Αγοραστός.

Στην Περιφέρεια Ηπείρου, όπως εξηγεί ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης: «Τα 3/4 του Νομού Ιωαννίνων εμφανίζονται ως δάσος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην περιοχή της Ζίτσας με τα κρασιά από 27 στρέμματα αμπέλι, αναγνωρίζονται ως αγροτικά μόνο τα 3. Το ίδιο και σε άλλα χωριά. Επρεπε να προηγηθεί συνεννόηση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και αυτό δεν έγινε ποτέ» σημειώνει.

 
Αποχαρακτηρισμός δασικών εκτάσεων με χαμηλό τίμημα

Ζητήματα με αγροτικές εκτάσεις προκύπτουν και στον Νομό Μεσσηνίας. Το 3% των εκτάσεων που εμφανίζονται ως δασικές, δηλαδή περισσότερα από 90.000 στρέμματα, έχουν αλλάξει χρήση. Υπολογίζεται ότι μόνο τα 20.000 από αυτά διαθέτουν παραχωρητήρια. Μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα στην κατηγορία των αναδασωτέων εκτάσεων της πυρκαγιάς του 2007, στις οποίες έχουν υπαχθεί περίπου 150.000-200.000 στρέμματα αγροτικής γης σε σύνολο 500.000 στρεμμάτων, καθώς δεν είχε προηγηθεί τα προηγούμενα χρόνια ο διαχωρισμός των αγροτικών από τις αναδασωτέες.

Οι χάρτες και το ζήτημα των επιδοτήσεων

Η αποτύπωση αγροτικών εκτάσεων στις αναδασωτέες δεν εγείρει κατ΄ανάγκη ζήτημα επιδοτήσεων, σύμφωνα με τον διευθυντή δασών Μεσσηνίας, Γ. Σωτηρόπουλο: «Αν ίσχυε αυτό θα έπρεπε να είχαν κοπεί οι επιδοτήσεις από το 2007 που κηρύχθηκαν επίσημα ως αναδασωτέες οι περιοχές αυτές. Αντιθέτως, οι δικαιούχοι τις λάμβαναν κανονικά με έγγραφο που τις εξαιρούσε ως “ανέκαθεν γεωργικές”» λέει.

ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button