Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Επικαιρότητα

Αποφυλακίζεται o δημοσιογράφος που κατηγορείται για τρομοκρατία στην Τουρκία Είχε κατονομάσει το ξενοδοχείο του Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα

22:48
08/11/2017
Αποφυλακίζεται o δημοσιογράφος που κατηγορείται για τρομοκρατία στην Τουρκία

Τουρκικό δικαστήριο διέταξε την υπό όρους αποφυλάκιση ενός αντιπολιτευόμενου δημοσιογράφου που κατηγορείται ότι παρείχε βοήθεια σε «τρομοκρατική οργάνωση» επειδή κατονόμασε το ξενοδοχείο όπου διέμενε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λίγες ώρες πριν εκδηλωθεί το αποτυχημένο πραξικόπημα, τον Ιούλιο του 2016.

Ο Γκοκμέν Ουλού, ένας από τους τέσσερις εργαζομένους στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Sozcu που δικάζονται από την Τρίτη, είπε στο δικαστήριο ότι το αδίκημα για το οποίο κατηγορείται είναι «κατασκευασμένο» και ότι οι εισαγγελικές αρχές δεν έχουν αποδείξεις σε βάρος του. Είχε παραμείνει κρατούμενος επί πέντε μήνες.

«Το δικαστήριο αποφάσισε να αποφυλακιστεί με εγγύηση ο φίλος μας, ο Γκοκμέν Ουλού» ανέφερε η εφημερίδα στον ιστότοπό της. Ο δημοσιογράφος αναμένεται να αποφυλακιστεί αργότερα σήμερα.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Ουλού κατηγορήθηκε μαζί με τη συνάδελφό του, Μεντίχα Ολγκούν (αποφυλακίστηκε με εγγύηση τον Σεπτέμβριο) και την οικονομική διευθύντρια Γιοντζά Γιουτζεκαλελί, που επίσης αρνούνται κάθε ανάμιξη στο πραξικόπημα. Ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας, Μπουράκ Ακμπάι, που έχει εγκαταλείψει την Τουρκία και δικάζεται ερήμην, θεωρείται από τις τουρκικές αρχές επικεφαλής τρομοκρατικής οργάνωσης.

Τη νύχτα της 15ης Ιουλίου 2016 ο Ερντογάν γλίτωσε την τελευταία στιγμή όταν στρατιώτες που μετείχαν στο πραξικόπημα εισέβαλαν στο πολυτελές ξενοδοχείο όπου περνούσε τις διακοπές του, στη Μούγλα. Τον περασμένο μήνα 42 στρατιώτες κρίθηκαν ένοχοι και καταδικάστηκασε σε ισόβια κάθειρξη για την απόπειρα δολοφονίας του προέδρου.

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι το άρθρο του Ουλού στην εφημερίδα έβαλε στο στόχαστρο των στρατιωτών τον Ερντογάν επειδή αποκάλυψε στους συνωμότες πού βρισκόταν ο πρόεδρος.

  1. Ο Ακμπάι, σε δήλωσή του που διαβάστηκε στο δικαστήριο, αρνείται ότι είναι υποστηρικτής του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί η Άγκυρα ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα.2016-11-04T074501Z_1335538966_S1BEUKVXSFAA_RTRMADP_3_TURKEY-SECURITY-KURDS-353x221
enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button