Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Αντίστροφη μέτρηση για τη «σπουδαία ανακοίνωση» της NASA, απόψε -Μυστήριο και αγωνία

Στις 8 μ.μ. ώρα Ελλάδος απόψε η NASA θα προβεί σε μια «σημαντική ανακοίνωση», την οποία θα αποκαλύψει σε συνέντευξη Τύπου.

Από τη στιγμή που η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία έκανε γνωστό ότι θα προχωρήσει σε αυτή την ανακοίνωση, όλοι, όπως είναι λογικό, άρχισαν να αναρωτιούνται: Θα μας πει κάτι περισσότερο για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής; Μήπως, τελικά, βρήκε έναν νέο εξωπλανήτη; Και αν ναι, εντόπισε εκεί σημάδια ζωής;

Μάλιστα, η αγωνία μεγάλωσε όταν ανακοινώθηκε από την ίδια τη NASA ότι «η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές με τη βοήθεια προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης της Google, που επιτρέπει νέους τρόπους ανάλυσης των δεδομένων του τηλεσκοπίου Κέπλερ».

Οι περισσότεροι, πάντως, συγκλίνουν στο ότι η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία θα ανακοινώσει μια σπουδαία εξέλιξη που θα σχετίζεται με την ανακάλυψη ενός μυστηριώδους νέου εξωπλανήτη – και όχι με την ύπαρξη «ευφυούς εξωγήινης ζωής», όπως υποστήριζαν κάποιοι.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ ξεκίνησε την αποστολή του το 2009, αναζητώντας αποδείξεις για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής. Το Κέπλερ έφερε την επανάσταση στη μελέτη των εξωπλανητών, με την ανακάλυψη εκατοντάδων πλανητών που είναι σε τροχιά γύρω από μακρινά αστέρια όπως ο Ήλιος. Το πρώτο σκέλος της αποστολής του ολοκληρώθηκε το 2012, ωστόσο τα αποτελέσματα ήταν τόσο εντυπωσιακά, που το 2014 χρηματοδοτήθηκε νέα, πολύ μεγαλύτερη αποστολή.

Ένα από τα σημαντικά ευρήματα του Κέπλερ ήταν ένας εξωπλανήτης με μέγεθος παρόμοιο με αυτό της Γης, στον Αστερισμό του Κύκνου. Μέχρι στιγμής έχει εντοπίσει 4.034 πλανήτες, 2.335 εκ των οποίων είναι εξωπλανήτες. Από αυτούς, οι 30 είναι στο μέγεθος της Γης και βρίσκονται στη λεγόμενη «κατοικήσιμη ζώνη», δηλαδή στην κατάλληλη απόσταση από το μητρικό άστρο τους για να έχουν νερό σε υγρή μορφή και άρα δυνητικά μπορούν να φιλοξενήσουν ζωή.

Στην αποψινή συνέντευξη Τύπου θα συμμετέχουν 4 κορυφαίοι μηχανικοί και επιστήμονες. Πρόκειται για τους:

  • Paul Hertz – Επικεφαλής του τμήματος αστροφυσικής της NASA
  • Christopher Shallue – Μηχανικός λογισμικού στη Google
  • Andrew Vanderburg – Αστρονόμος και συνεργάτης της NASA
  • Jessie Dotson – Ειδικός για το τηλεσκόπιο Κέπλερ στη Silicon Valley

Η έκτακτη συνέντευξη Τύπου της NASA θα πραγματοποιηθεί στις 8 μ.μ. ώρα Ελλάδας και θα μεταδοθεί ζωντανά μέσα από την ιστοσελίδα της διαστημικής υπηρεσίας.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button