Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Αναβιώνει το Εξπρές του Μεσονυχτίου στην Τουρκία – Τι αποκαλύπτει έκθεση του Human Rights Watch

Περίπου τρεις μήνες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και έπειτα από τις επισήμως 35.000 συλλήψεις υπόπτων, το παρατηρητήριο Human Rights Watch εξέδωσε πόρισμα-κόλαφο για την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων εις βάρος των συλληφθέντων.

Σύμφωνα με την έκθεση, η κυβέρνηση έχει δώσει «λευκή επιταγή» στις δυνάμεις ασφαλείας για τη σωματική κακοποίηση των κρατουμένων, με την πρόφαση της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης που εξακολουθεί να ισχύει μετά την 15η Ιουλίου.

Η μη κυβερνητική οργάνωση επισημαίνει στην έκθεση με τίτλο «Λευκή επιταγή – η αναστολή των διασφαλίσεων κατά των βασανιστηρίων στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα» πως οι κρατούμενοι υποβάλλονται σε σωματική και σεξουαλική κακοποίηση, με σκοπό την δημιουργία κλίματος τρόμου. Μάλιστα, αναφέρει πως τουλάχιστον 13 υποθέσεις βασανισμού έχουν καταγραφεί από συνομιλίες δικηγόρων, ακτιβιστών, πρώην κρατουμένων και άλλων προσώπων με την οργάνωση τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Σε μία από τις περιπτώσεις, ένας αστυνομικός απείλησε κρατούμενο λέγοντάς του: «Εξαιτίας της κατάστασης έκτακτης ανάγκης κανείς δεν θα ενδιαφερθεί αν σε σκοτώσω. Θα πω απλώς ότι σε πυροβόλησα ενώ προσπάθησε να δραπετεύσεις».

Την ίδια στιγμή, ο δικηγόρος ενός έγκλειστου δήλωσε στο HRW ότι αστυνομικοί απείλησαν να βιάσουν τον πελάτη του με ένα γκλομπ, προειδοποιώντας τον ότι μέσα σε ένα μήνα θα είχε πεθάνει.

Όπως επισημαίνουν διεθνή δίκτυα, υπό το καθεστώς της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η αστυνομία έχει τη δυνατότητα να θέσει υπό κράτηση επί 30 ημέρες οποιονδήποτε θεωρείται ύποπτος χωρίς δικαστική αναθεώρηση, ενώ πριν το πραξικόπημα το όριο ήταν τέσσερις ημέρες.

Οι κρατούμενοι δεν έχουν δυνατότητα επικοινωνίας με δικηγόρο για τις πέντε πρώτες ημέρες, ενώ παράλληλα απειλούνται και οι συγγενείς τους.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε πως η Άγκυρα θα απαντήσει στην έκθεση της HRW, τη στιγμή που η κυβέρνηση αρνείται τις καταγγελίες.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button