Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Ανάκτορο 2.500 ετών κάτω από τον τάφο του Προφήτη Ιωνά

Αρχαιολόγοι δηλώνουν ότι ανακάλυψαν ένα ανάκτορο του 600 π.Χ. κάτω από αρχαίο βωμό στο Ιράκ τον οποίο κατέστρεψε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Εγχώριοι ερευνητές αναφέρουν ότι υπάρχει ένα επιπλέον δίκτυο θαλάμων κάτω από τον βωμό Nebi Yunus – μέσα στον οποίο υπάρχει αυτό που οι μουσουλμάνοι και οι χριστιανοί πιστεύουν ότι είναι ο τάφος του Προφήτη Ιωνά- στην ανατολική Μοσούλη.

Ωστόσο οι εξτρεμιστές ισλαμιστές ήταν αυτοί που πρώτα άρχισαν να σκάβουν για τη διάνοιξη σηράγγων κάτω από το ανάκτορο για αρχαία χειροτεχνήματα προκειμένου να τα λεηλατήσουν, πριν ανατινάξουν τον βωμό το 2014.

Οι σήραγγες κάτω από τον τάφο του Προφήτη Ιωνά στη Μοσούλη “κινδυνεύουν να καταρρεύσουν ανά πάσα στιγμή” μετά την επιδρομή των τζιχαντιστών και των ακατέργαστων τεχνικών τους στις εκσκαφές, προειδοποιούν οι αρχαιολόγοι.

Στις σήραγγες υπάρχει κατά τα φαινόμενα μια μαρμάρινη σφηνοειδής επιγραφή του Βασιλιά Εσαρχαδδών που χρονολογείται από την αυτοκρατορία των Ασσυρίων το 627 π.Χ.

Υπάρχουν επίσης ασσυριακά λίθινα γλυπτά που απεικονίζουν θεότητες σε σημεία μιας σήραγγας.

Ελάχιστες σφηνοειδείς επιγραφές της περιόδου αυτής έχουν ανακαλυφθεί από τους σύγχρονους αρχαιολόγους.

“Τα αντικείμενα δεν ταιριάζουν με τις περιγραφές αυτού που πιστεύαμε ότι ήταν εκεί κάτω, συνεπώς (η καταστροφή από τους τζιχαντιστές) μάς οδήγησε πράγματι σε ένα φανταστικό εύρημα”, δήλωσε η καθηγήτρια ‘Ελινορ Ρόμπσον, πρόεδρος του Βρετανικού Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Ιράκ, μιλώντας στην εφημερίδα The Telegraph. “Υπάρχει τεράστια Ιστορία εκεί κάτω, όχι μόνο διακοσμητικοί λίθοι. Είναι μια ευκαιρία για να χαρτογραφηθεί τελικά ο οίκος-θησαυρός της πρώτης μεγάλης αυτοκρατορίας στον κόσμο, από την περίοδο της ακμής της”, δηλώνει.

Το ΙΚ πιστεύεται ότι έχει καταστρέψει πολιτισμό χιλιάδων ετών σχεδόν μέσα σε μια νύχτα όταν αποχωρούσε από τη Μοσούλη τον Νοέμβριο. Σε παρόμοιο περιστατικό, τον Ιανουάριο η Δαμασκός ανακοίνωσε ότι το ΙΚ ανακατέλαβε την Παλμύρα και κατέστρεψε μέρος της πρόσοψης του ρωμαϊκού αμφιθεάτρου της αρχαίας συριακής πόλης.

 

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button