Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Αλλάζουν όλα στα διπλώματα οδήγησης: Δείτε πώς θα γίνονται οι εξετάσεις

Ραγδαίες αλλαγές έφερε με το νέο του νομοσχέδιο στις εξετάσεις οδήγησης το υπουργείο Μεταφορών καθώς, μεταξύ άλλων, οι ειδικές δοκιμασίες των υποψήφιων οδηγών θα γίνονται πλέον σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους με κάμερα και μικρόφωνο στο εσωτερικό του οχήματος, ενώ πίσω από το τιμόνι θα μπορούν να κάθονται και οι 17χρονοι.

Έπειτα από μια μεγάλη καθυστέρηση στις εξετάσεις, λόγω της πολύμηνης αποχής των εξεταστών, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο νόμος 4599/2019, που έχει φέρει ωστόσο πολλές αντιδράσεις κυρίως από τις σχολές οδήγησης και τους εκπαιδευτές των υποψήφιων οδηγών.
Τι αλλάζει στον τρόπο εξέτασης

Βασική αλλαγή είναι πως οι πρακτικές εξετάσεις θα πραγματοποιούνται πλέον από έναν εξεταστή και θα χωρίζονται σε δύο στάδια, ενώ μέσα στο όχημα, το οποίο θα παρέχεται από την εκάστοτη σχολή, θα υπάρχει κάμερα και μικρόφωνο.

Το πρώτο στάδιο, αφορά τους ελιγμούς: Παρκάρισμα, οπισθογωνία και μια επιπλέον άσκηση που θα είναι αναστροφή. Ο εξεταζόμενος όμως δεν θα συνοδεύεται στο όχημα ούτε από τον εκπαιδευτή αλλά ούτε και τον εξεταστή, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Στο δεύτερο στάδιο θα περιλαμβάνεται η πορεία και η οδική συμπεριφορά.

Αν ωστόσο ο εξεταζόμενος απορριφτεί στο δεύτερο στάδιο επαναλαμβάνει στην επόμενη εξέταση και τα δύο.

Επίσης θεσπίζεται η εποπτεία και η αξιολόγηση εξεταστών και εκπαιδευτών, ενώ θα αξιολογείται και το καταγεγραμμένο υλικό της εξέτασης (από κάμερα) σε περίπτωση καταγγελίας.

Αφού λοιπόν ο υποψήφιος επιτύχει, σε διάστημα πέντε εργάσιμων ημερών θα μπορεί να λάβει το δίπλωμά του.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το σχέδιο νόµου, αυξάνονται τα εξέταστρα για τη θεωρητική και πρακτική εξέταση στα 15 ευρώ, από 10 που είναι σήµερα.

Από τα 17 στο τιμόνι

Πλέον, και οι 17χρονοι θα μπορούν να περνάνε από την ίδια διαδικασία.

Οι επιτυχόντες θα μπορούν για έναν χρόνο να κυκλοφορούν με τη συνοδεία ενός ενήλικα οδηγού ο οποίος πρέπει να έχει το δίπλωμά του για τουλάχιστον πέντε χρόνια κα να μην έχει καμία ποινή στο σύστημα ελέγχου της συμπεριφράς των οδηγών για τρία χρόνια.

Το δίπλωμα οδήγησης ωστόσο θα χορηγείται όταν κλείσει τα 18 έτη.Οι ανακρίβειες του νέου νόμου

Μιλώντας στο CNN Greece ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης, Άρης Ζωγράφος, κάνει πάντως λόγο για έναν δυσλειτουργικό νόμο.

Όπως εξηγεί, στις μεταβατικές διατάξεις αρχικά, ορίζεται παριστάμενος εκπαιδευτής, ο οποίος δεν έχει σχέση εργασίας με τη σχολή που εξετάζει, άρα οι εξετάσεις δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν καθώς η σε ισχύει απόφαση των εξεταστών απαιτεί σχέση εργασίας του παριστάμενου εκπαιδευτή με την σχολή που εξετάζει.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, ο νόμος χωρίζει την Ελλάδα σε δύο μέρη την νησιωτική Ελλάδα -που δεν θα ισχύει η παραπάνω διαδικασία- και την ηπειρωτική Ελλάδα. «Καταλαβαίνεται λοιπόν πως η ισονομία πάει περίπατο», λέει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Ζωγράφο, υπάρχουν πέντε βασικές ανακρίβειες:

Δεν διευκρινίζει το ασφαλιστικό προϊόν κάλυψης για τον υποψήφιο οδηγό, ο οποίος θα είναι μόνος του στο αυτοκίνητο, χωρίς τον εξεταστή και για το οποίο οι ασφαλιστικές εταιρείες διατείνονται ότι δεν υπάρχει.
Δεν μπορεί να γίνει προγραμματισμός εξετάσεων ειδικά στις μεγάλες περιφέρεις καθώς το σύστημα «ΑΤΛΑΣ» το οποίο καθορίζει τις εξεταστικές επιτροπές δεν έχει τροποποιηθεί έτσι ώστε να μπορεί να κληρώνει έναν εξεταστή.
Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη ο τρόπος επιλογής των παρισταμένων εκπαιδευτών και δεν έχει οριστεί η αμοιβή τους.
Δεν υπάρχει ακόμα στο υπουργείο Οικονομικών και στο e- παράβολο, το παράβολο των 15 ευρώ που απαιτείται για τον προγραμματισμό των εξετάσεων.
Οι υποψήφιοι επίσης δεν έχουν το δικαίωμα να αλλάξουν σχολή οδήγησης αν κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του θεωρούν ότι έκαναν λάθος ή ότι η σχολή την οποία επέλεξαν δεν προσφέρει αυτά που συμφώνησαν.

Δεν μπορεί δηλαδή ένας μαθητής που έκανε θεωρητικά σε μια σχολή να επιλέξει μια άλλη για να κάνει την πρακτική του εκπαίδευση και αν το κάνει, πρέπει να ξαναπαρακολουθήσει τα θεωρητικά μαθήματα.

«Ως συλλογικότητα, θεωρούμε ότι η εξέταση πρέπει να θεωρείται μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας και όχι αξιολόγηση μιας στιγμιαίας επίδοσης», λέει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης εξηγώντας πως υπάρχουν παράγοντες όπως η ψυχολογική φόρτιση, η οποία μπορεί να μην επιτρέψει σε έναν υποψήφιο να επιτύχει τη στιγμή μιας συγκεκριμένης εξέτασης.

Ο κ. Ζωγράφος επισημαίνει πως η δουλειά των εκπαιδευτών είναι η εκπαίδευση. «Δεν θέλουμε να έχουμε καμία σχέση με τις εξετάσεις. Ρώτησα ευθέως τον υπουργό στη Βουλή γιατί μας εμπλέκεται, δεν μου απάντησε και συνέχισα λέγοντας ότι «μας θέλετε για δύο λόγους: Πρώτον, διότι δεν είστε σε θέση να πραγματοποιήσετε τις εξετάσεις με όλα αυτά τα οποία έχετε θέσει ως προαπαιτούμενα και δεύτερον μας θέλετε ως άλλοθι σε οποιαδήποτε δυσλειτουργία της διαδικασίας των εξετάσεων»».

«Οι εξετάσεις πρέπει να γίνουν προσφορά στην εκπαιδευτική διαδικασία και όχι τιμωρία ή μέσο διαφθοράς», σημειώνει.

Επίσης επισημαίνει πως ο Σύλλογος έχει προτείνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στο υπουργείο Μεταφορών, το οποίο και αναλύει στο παρακάτω ηχητικό.

Όσον αφορά το ζήτημα της επανεξέτασης των ηλικιωμένων, δηλαδή των οδηγών άνω των 74 ετών, ο κ. Ζωγράφος λέει πως έχει γίνει μεγάλη ανατροπή καθώς βγαίνει εκτός όλη η διαδικασία της αξιολόγησης των δοκιμασιών και πως αναμένεται μια νέα υπουργική απόφαση η οποία θα καθορίζει τις θεματικές ενότητες της αξιολόγησης της πορείας.

Σε επικοινωνία που είχε το CNN Greece, το υπουργείο Μεταφορών διαβεβαίωσε πως οι αλλαγές αυτές θα ισχύσουν άμεσα, από την ερχόμενη εβδομάδα.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button