Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Ακόμα και οι γιατροί δίνουν αίμα για να μας σώσουν τη ζωή

Η Αλεξάνδρα Κολοκυθά, που νίκησε τη λευχαιμία, τονίζει πως η αιμοδοσία θα έπρεπε να διδάσκεται από το Δημοτικό. Για την κάλυψη των αναγκών της χώρας μας χρειάζονται ετησίως περίπου 600.000 μονάδες αίματος.

Κάθε μέρα δεκάδες ασθενείς, παιδιά που νοσηλεύονται σε ογκολογικές κλινικές, άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις, καρκινοπαθείς και πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία παρακαλούν συγγενείς και φίλους να δώσουν αίμα για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Κάποιοι τα καταφέρνουν, άλλοι πάλι όχι… Υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών -ακόμη και καρκινοπαθών- που από τα νοσοκομεία τούς ασκήθηκε αφόρητη πίεση προκειμένου να συγκεντρώσουν μονάδες αίματος για να συνεχιστεί η θεραπεία τους. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα σε κάποια νοσοκομεία έχουν αναβληθεί μέχρι και προγραμματισμένα χειρουργεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τους τελευταίους 4 μήνες το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού (ΜΚΙΕ) σε συνεργασία με την Τράπεζα Αίματος «Δημήτρης Βλων» βοήθησαν τουλάχιστον πέντε καρκινοπαθείς, των οποίων τα προγραμματισμένα χειρουργεία δεν έγιναν επειδή είχαν εξαντλήσει τους αιμοδότες συγγενείς τους και δεν μπορούσαν να καλύψουν τις μονάδες αίματος.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση στον κ. Βήχα, καρδιολόγο και εμπνευστή του ΜΚΙΕ, είναι ότι ορισμένα νοσοκομεία ζητούν πλέον και τη συγκεκριμένη ομάδα αίματος που χρειάζεται ο ασθενής, κάτι που δεν ίσχυε στο παρελθόν. Στον αγώνα αναζήτησης έχουν επιστρατευτεί μέχρι και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, καθώς οι εκκλήσεις για αίμα και αιμοπετάλια είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο.

Μείωση των εθελοντών
Οι υπηρεσίες αιμοδοσίας έχουν υποστεί μεγάλη «αφαίμαξη» λόγω της κρίσης και πλέον σηκώνουν τα χέρια ψηλά, ενώ έχει μειωθεί αισθητά και ο αριθμός των εθελοντών αιμοδοτών. Παρότι γίνονται προσπάθειες για να καταφέρει η χώρα μας να καλύψει μόνη της τις ανάγκες που υπάρχουν σε αίμα, απ’ ό,τι φαίνεται αυτό δεν είναι αρκετό. Ετσι συνεχίζεται η εισαγωγή περίπου 20.000 με 30.000 μονάδων αίματος τον χρόνο από την Ελβετία, με το κόστος να αγγίζει τα 4 έως 5 εκατ. ετησίως!

Κι ενώ η αιμοδοσία εκπέμπει SOS, όπως αποκαλύπτει στο «Εθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών Χρ. Πρωτόπαπας, το Εργοστάσιο Κλασματοποίησης Πλάσματος, που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1999, δεν έχει λειτουργήσει ποτέ, αν και έχουν δαπανηθεί γι’ αυτό περίπου 12 εκατ. ευρώ. Πρόσφατα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ζήτησε από εμπειρογνώμονα να εκτιμήσει το κόστος που θα απαιτηθεί για να ξεκινήσει να λειτουργεί.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών Χρ. Πρωτόπαπας.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών Χρ. Πρωτόπαπας.

«Ζητάμε από τον υπουργό Υγείας να μας ενημερώσει για το αποτέλεσμα της πραγματογνωμοσύνης» σημειώνει ο κ. Πρωτόπαπας. Για τον πρόεδρο της ΠΟΣΕΑ εξίσου σοβαρό είναι και το γεγονός ότι υπάρχουν μονάδες αίματος που «καταστρέφονται», δηλαδή που δεν αξιοποιούνται σωστά, εξαιτίας της κακής οργάνωσης του συστήματος αιμοδοσίας. «Δυστυχώς υπάρχει μια κατασπατάληση μονάδων αίματος από συγκεκριμένες κλινικές, διότι ενώ θα μπορούσαν να κάνουν οικονομία, αυτό δεν γίνεται. Επιπλέον υπάρχουν μέθοδοι που θα μπορούσαν να αξιοποιούν σε πολλές περιπτώσεις την προσφορά αίματος από τους ίδιους τους ασθενείς μέσω της αυτόλογης μετάγγισης αίματος, η οποία γίνεται πολύ σπάνια ή και ποτέ».

«Εάν όλοι οι υγιείς Ελληνες, από 18 μέχρι 65 ετών, δώσουν εθελοντικά αίμα μία φορά τον χρόνο, λύνουμε οριστικά τα προβλήματά μας. Αλλά δυστυχώς ακόμα δεν το έχουμε καταλάβει…» σημειώνει ο κ. Πρωτόπαπας.

Η Τράπεζα «Δημήτρης Βλων» ξεκίνησε τον Μάιο του 2012 με 15 εθελοντές αιμοδότες και σήμερα αριθμεί πάνω από 700.

Οπως σημειώνει ο Γιάννης Βλων, εκπρόσωπος της Τράπεζας Αίματος, «πρέπει τα παιδιά από 18 ετών να έχουν στο μυαλό και στην ψυχή τους το στοιχείο της αιμοδοσίας, αλλιώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος να τα καταφέρουμε».

ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ  600.000 ΜΟΝΑΔΕΣ
Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, για την πλήρη κάλυψη των αναγκών της χώρας μας χρειάζονται ετησίως περίπου 600.000 μονά- δες αίματος. Οι 320.000 μονάδες προσφέρονται από τους εθελοντές αιμοδότες και οι υπόλοιπες 280.000 από τους συγγενείς ασθενών, τα Σώματα Ασφαλείας και τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button