Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Ένα εκπληκτικό τρισδιάστατο βίντεο της επιφάνειας του Άρη που χρειάστηκε 3 μήνες επεξεργασίας

Εάν κάποτε βρεθείτε σε ένα διαστημικό σκάφος που κάνει βόλτες γύρω από τον Άρη, μην περιμένετε μα έχετε μια καλή θέα. Η σκονισμένη ατμόσφαιρα του κόκκινου πλανήτη θα συσκοτίσει κατά πάσα πιθανότητα την οποιαδήποτε θέα το παράθυρο

«Ο καλύτερος τρόπος για να δείτε την επιφάνεια του πλανήτη θα ήταν να πάρετε μια ψηφιακή φωτογραφία και να την επεξεργαστείτε στον υπολογιστή σας», λέει ο πλανητικός γεωλόγος Alfred McEwen, ερευνητής στο High Resolution Imaging Science Experiment της NASA.

Ξέρει καλύτερα από τους περισσότερους. Κατά τα τελευταία 12 χρόνια, η ισχυρή κάμερα HiRISE έχει τραβήξει 50.000 εντυπωσιακές, υψηλής ανάλυσης εικόνες του εδάφους του Άρη από την τροχιά του πλανήτη, δημιουργώντας ανάγλυφα τα οποία μπορεί να δει ο καθένας σε 3D με τη χρήση ειδικών γυαλιών. Τα εξαιρετικά λεπτομερή στερεογράμματα απεικονίζουν την επιφάνεια του πλανήτη με αξιοσημείωτη λεπτομέρεια. Aλλά τα γυαλιά 3D δεν είναι πάντα βολικά.

Για να εκτιμήσουμε πλήρως το τοπίο του Άρη, κάποιος πρέπει να δώσει διάσταση και κίνηση. Στο βίντεο μπορείτε να δείτε τον Φινλανδό σκηνοθέτη Jan Frojdman να μετατρέπει τις HiRISE εικόνες σε μια δυναμική, τρισδιάστατη, εναέρια άποψη του κόκκινου πλανήτη χωρίς να χρειάζονται γυαλιά.

Για τον Frojdman, αυτή η δουλειά ήταν σαν τη συναρμολόγηση ενός παζλ. Ξεκίνησε από τον χρωματισμό των φωτογραφιών ( το HiRISE παίρνει φωτογραφίες στην κλίμακα του γκρι). Στη συνέχεια προσδιορίζονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά καθενός από τα ανάγλυφα-κρατήρες, φαράγγια, βουνά- και συνδυάζονται μεταξύ των εικόνων. Για να δημιουργηθεί η αίσθηση του 3-D, συρράπτει μαζί τις εικόνες κατά μήκος των σημείων αναφοράς του και τις παρουσιάζει ως καρέ σε ένα βίντεο. «Ήταν μια πολύ αργή διαδικασία», λέει.

Μερικά γεωγραφικά χαρακτηριστικά χρειάζονται περισσότερη δουλειά από τα άλλα. Πεδινές περιοχές απαιτούν μερικές εκατοντάδες σημεία αναφοράς, ενώ τοπογραφικά σύνθετες, όπως η Inca City του Άρη, μπορεί να χρειάζονται χιλιάδες. «Μπορεί να υπάρχει λογισμικό που κάνει αυτή τη δουλειά, αλλά δεν το έχω βρει ακόμα», λέει ο Frojdman. Για την ταινία που βλέπετε εδώ, χρειάστηκε να επιλεγούν με το χέρι περισσότερα από 33.000 σημεία αναφοράς. Του πήρε τρεις μήνες για να το ολοκληρώσει.

Αποδεικνύεται, όμως, ότι υπάρχει λογισμικό που κάνει αυτή τη δουλειά. «Το έκανε με το δύσκολο τρόπο», λέει ο McEwen της NASA, του οποίου το εργαστήριο χρησιμοποιεί ειδικά προγράμματα μοντέλων εδάφους για να ταιριάζει αυτόματα τα σημεία αναφοράς στις στερεοσκοπικές εικόνες. Όχι ότι αυτό μειώνει την αξία της χειροποίητης έκδοσης του Frοjdman. Αν μη τι άλλο, κάνει την δουλειά του πιο αξιέπαινη. «Υπάρχουν τόσες πολλές μεγάλες σκηνές στον Άρη», λέει. «Όση περισσότερη δουλειά κάνω, τόσο περισσότερο μαθαίνω πόσο εκπληκτικός είναι αυτός ο πλανήτης».

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button