Η Καθημερινή σας ενημέρωση!

Το μαχαίρι του Τουταγχαμών είναι εξωγήινης προέλευσης, λένε επιστήμονες

asteroid-708_3

Εξωγήινης προέλευσης είναι οι μεγαλύτερες ποσότητες σιδήρου που χρησιμοποίησαν οι άνθρωποι για την κατασκευή όπλων και αντικειμένων κατά την Εποχή του Χαλκού, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η ομάδα των ερευνητών υπό τον Γάλλο Αλμπέρ Ζαμπόν του Ινστιτούτου Ορυκτολογίας, Φυσικής Υλικών και Κοσμοχημείας έκανε γεωχημικές αναλύσεις σε αντικείμενα της Εποχής του Χαλκού από διάφορα σημεία του πλανήτη για να διαχωρίσει τα μέταλλα που χρησιμοποιήθηκαν σε γήινης και εξωγήινης προέλευσης. Μελετώντας τα ποσοστά σιδήρου, κοβαλτίου και νικελίου από τα αντικείμενα αυτά οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα σύστημα διαφοροποίησης του σιδήρου που παρήχθη από το λιώσιμο μεταλλεύματος από εκείνο που προερχόταν από μετεωρίτες.

Η διεθνής επιστημονική κοινότητα γνώριζε ότι οι μετεωρίτες ήταν βασική πηγή σιδήρου, αλλά αγνοούσαν μέχρι σήμερα σε ποιο βαθμό χρησιμοποιήθηκε σίδηρος τέτοιας προέλευσης σε αντικείμενα της Εποχής του Χαλκού. Τα σιδερένια όπλα κατά την εποχή αυτή ήταν εξαιρετικά σπάνια.

Η Εποχή του Σιδήρου άρχισε γύρω στο 1.200 π.Χ. ενώ η Εποχή του Χαλκού περίπου δύο χιλιετίες νωρίτερα, άρα οι κάτοχοι σιδερένιων όπλων είχαν ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων τους.

Ο Ζαμπόν και η ομάδα του έκαναν χημικές αναλύσεις χρησιμοποιώντας ένα φορητό φασματόμετρο φθορισμού ακτίνων Χ σε μουσεία όπου εκτίθενται διάφορα αντικείμενα της εποχής του Χαλκού, από ένα περιδέραιο από την περιοχή Γκερζέχ της δυτικής όχθης του Νείλου στην Αίγυπτο και ένα μαχαίρι από το την περιοχή Αλατζά Χογιούκ στην Τουρκία μέχρι έναν πέλεκυ από το Ουγκαρίτ της Συρίας, κι αρκετούς άλλους της δυναστείας Σανγκ στην Κίνα καθώς και το εγχειρίδιο (μαχαίρι) κι ένα περικάρπιο του Τουταγχαμών στην Αίγυπτο.

Η σιδερένια λάμα στο εγχειρίδιο του Τουταγχαμών είναι εξωγήινης προέλευσης (Φωτογραφία: Wikipedia)

Από τα γήινα μεταλλεύματα σιδήρου πρέπει να αφαιρεθεί το οξυγόνο ώστε να κατασκευαστούν όπλα και άλλα αντικείμενα. Αλλά ο σίδηρος από μετεωρίτες ήταν ήδη έτοιμος προς χρήση.

Ουράνια σώματα όπως οι μετεωρίτες, οι αστεροειδείς και οι κομήτες δημιουργούνται όταν διαλύονται πλανήτες. «Όταν σχηματίζονται μεγάλα ουράνια σώματα σαν τον πλανήτη μας σχεδόν όλο το νικέλιο μετακινείται προς τον πυρήνα του τηγμένου σιδήρου», γράφουν οι συντάκτες της έκθεσης που δημοσιεύτηκε στο Journal of Archaelogical Science. Κι αυτό σημαίνει ότι οι τεχνικές εξόρυξης που ήταν κοινές κατά την εποχή του Χαλκού δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιηθούν εκτεταμένα για να εξαχθούν σημαντικές ποσότητες νικελίου ή σιδήρου από μεταλλεύματα εξωγήινης προέλευσης.


Διαβάστε Περισσότερα

 • Πάτρα: Η σημείωση στην απόδειξη που άναψε φωτιές – Χαμός στην ταβέρνα με φοιτήτρια [pics]
 • Ο καιρός τα Χριστούγεννα 2017: Προβλέψεις Αρνιακού
 • Πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου. Ποιοι συμμετέχουν
 • Πρόταση-σοκ για το προσφυγικό:Τέλος η υποχρεωτική υποδοχή από χώρες της ΕΕ
 • Οι εκλογές στο επιμελητήριο Κορινθίας ολοκληρώθηκαν με νικητή τον συνδυασμό του Π. Λουζιώτη
 • Γιατί οι σημερινοί σαραντάρηδες είναι πιο νέοι από ποτέ;
 • Mυστικό σημείωμα 240 χρόνων βρέθηκε σε άγαλμα του Ιησού!
 • Ο διακριτικός εργάτης του ελληνικού σινεμά Λαυρέντης Διανέλλος
 • Αφήστε μια απάντηση

  Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται ως *

  *

  Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com