Η Καθημερινή σας ενημέρωση!

Τα «μαζεύει» η ΕΚΤ για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια «Χρειαζόμαστε την κοινή προσπάθεια τραπεζών και των εποπτικών, ρυθμιστικών και εθνικών αρχών»

22:40
08/11/2017
Τα «μαζεύει» η ΕΚΤ για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσής της με τις αρχές της ΕΕ και της Ιταλίας, επιχειρεί η ΕΚΤ, με αφορμή τα σχέδια της για απαλλαγή των τραπεζών της ευρωζώνης από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αφήνοντας ανοικτή την προοπτική να συνεργαστεί με τους λοιπούς θεσμούς και να προσαρμόσει την προσέγγισή της στις ανάγκες κάθε τράπεζας ξεχωριστά, γράφει το πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η ΕΚΤ δέχεται κριτική για το γεγονός ότι έχει θέσει οριζόντιους κανόνες ως προς τα κεφαλαιακά αποθέματα, που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες για τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ προβλέπεται να εκπονήσει μέχρι τον Μάρτιο του 2018 κατευθυντήριες γραμμές για τα υφιστάμενα δάνεια, τα οποία αποτελούν ένα πολύ μεγαλύτερο θέμα, καθώς ανέρχονται συνολικά στα 900 δισ. ευρώ.

Κριτική στην ΕΚΤ ασκούν μεταξύ άλλων ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν, καθώς και ο Ιταλός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, οι οποίοι φοβούνται ότι οι νέοι κανόνες θα αναγκάσουν τις τράπεζες να περικόψουν την πιστωτική τους επέκταση και ενδεχομένως να χρειαστούν νέες ανακεφαλαιοποιήσεις.

Ισχυρίζονται, επίσης, ότι οι νέες κατευθυντήριες γραμμές καταπατούν τις αρμοδιότητες του ΕΚ και δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τους χώρες όπως η Ιταλία, όπου η Δικαιοσύνη σημειώνει καθυστερήσεις και η οικονομική ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, εμφανίστηκε χθες να τείνει κλάδο ελαίας, υπογραμμίζοντας ότι «επί του παρόντος το ζήτημα που επείγει είναι η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων…και γι΄ αυτό χρειαζόμαστε την κοινή προσπάθεια τραπεζών και των εποπτικών, ρυθμιστικών και εθνικών αρχών».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση της προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Ντανιέλ Νουί, επιχειρώντας να καθησυχάσει τις ιταλικές ανησυχίες, αλλά και τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας, υπογράμμισε ότι η προσέγγιση αναφορικά με τα παλαιά μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αποφασίζεται κατά περίπτωση.AP_17297432288853-353x221


Διαβάστε Περισσότερα

 • Γαλλικός θρίαμβος στον τελικό του Μουντιάλ
 • Έκθεση Κομισιόν: Αύξηση άτυπης εργασίας, επιδείνωση εργασιακών συνθηκών και υψηλότερη αστάθεια εισοδημάτων
 • «Ντίρλα» ο Γιούνκερ στην σύνοδο του ΝΑΤΟ – Τον κρατάνε οι οι ηγέτες της Ε.Ε για… να περπατήσει – video
 • Βαθύ κόκκινο στις αγορές μετοχών
 • Eurostat: Μείωση του ελληνικού πληθυσμού για το 2017-2018
 • Επιστολή Μογκερίνι στο Ευρωκοινοβούλιο για τη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών
 • Σοκ από την αυτοκτονία του 15χρονου – Τι έγραψε στο τελευταίο σημείωμα
 • Αδιανόητη τραγωδία! Τους 54 έφτασαν οι νεκροί από το κύμα καύσωνα στον Καναδά
 • Αφήστε μια απάντηση

  Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται ως *

  *

  Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com