Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Σφοδρή μετωπική ΗΠΑ-Τουρκίας στον ΟΗΕ για την Ιερουσαλήμ – Η Αγκυρα ηγείται του ισλαμικού κόσμου!

Να ηγηθεί η Τουρκία του μουσουλμανικού κόσμου και «να την βγει στα ίσα» απέναντι στις ΗΠΑ, κατάφερε η εξαιρετικά παρακινδυνευμένη απόφαση του Ν.Τραμπ για μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας και συνεπώς της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Η πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησε από την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ «θα σημειώνουν» τις χώρες που θα ψηφίσουν «υπέρ»: «Εδώ στα Ηνωμένα Έθνη, μας ζητούν συνέχεια να κάνουμε περισσότερα και να δώσουμε περισσότερα – και στο παρελθόν το κάναμε. Έτσι, όταν λαμβάνουμε μια απόφαση, με τη βούληση του Αμερικανικού λαού, για το πού θα βρίσκεται η δική μας πρεσβεία, δεν περιμένουμε όσους έχουμε βοηθήσει να μας βάλουν στο στόχαστρο. Την Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία στα Ηνωμένα Έθνη για να ασκηθεί κριτική στην απόφασή μας. Και ναι, θα κρατάμε σημειώσεις» έγραψε η Νίκι Χέιλι, στους προσωπικούς της λογαριασμούς στο Facebook και στο Twitter.

Η Χέιλι δεν… περιορίστηκε μόνο στις άκομψες προειδοποιήσεις της σε κοινωνικά δίκτυα.

Έστειλε, επίσης, επιστολές τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, προειδοποιώντας τους για την πιθανή επίδραση της ψήφου τους.

«Όσο σκέφτεστε την ψήφο σας, θέλω να γνωρίζετε ότι ο Πρόεδρος και οι ΗΠΑ θεωρούν προσωπική επίθεση αυτή την ψηφοφορία» έγραψε, και συνέχισε: «Ο πρόεδρος θα παρακολουθεί αυτή την ψηφοφορία προσεκτικά και έχει ζητήσει να τον ενημερώσω για τις χώρες που θα ψηφίσουν εναντίον μας».

Για να πάρει την σκυτάλη ο ίδιος ο Ν.Τραμπ και να γράψει σχετικά:

«Λαμβάνουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, ακόμη και δισεκατομμύρια δολάρια και μετά ψηφίζουν εναντίον μας. Καλώς, παρακολουθούμε αυτούς τους ψήφους. Αφήστε τους να ψηφίσουν εναντίον μας. Θα γλυτώσουμε πολλά χρήματα. Δεν μας νοιάζει» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, σε μια πρωτοφανή προσέγγιση ενός τόσο ευαίσθητου θέματος.

Για λογαριασμό των μουσουλμανικών χωρών που στηρίζουν το καταδικαστικό ψήφισμα κατά του Ισραήλ, απάντησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου με μια «βαριά» δήλωση κατά των ΗΠΑ:

«Καμία έντιμη χώρα δεν θα υποκύψει σε τέτοια πίεση. Ο κόσμος έχει αλλάξει. Η πεποίθηση ότι “είμαι ισχυρός άρα έχω δίκιο” έχει αλλάξει. Σήμερα ο κόσμος αντιδρά στις αδικίες».

Την ίδια στιγμή και οι Ευρωπαίοι δεν βλέπουν με «καλό μάτι» της απόφαση της Ουάσιγκτον, όχι μόνο να μεταφέρει την πρεσβεία της, αλλά και να πιέσει με τόσο άκομψο τρόπο χώρες-συμμάχους.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «The Guardian», διπλωμάτης χαρακτήρισε την επιστολή της Χέιλι ως «κακή στρατηγική» για τα Ηνωμένα Έθνη.

Αντίστοιχη θέση εξέφρασε και Ευρωπαίος αξιωματούχος, που δήλωσε ότι η Χείλι δύσκολα θα καταφέρει να μεταπείσει τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών.

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τη Δευτέρα, οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να ασκήσουν βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος που καλούσε για την απόρριψη της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Τα υπόλοιπα 14 κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ψήφισαν υπέρ του σχεδίου.

«Αυτό που είδαμε εδώ στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι μια προσβολή. Δεν θα την ξεχάσουμε. Είναι ένα ακόμη παράδειγμα που δείχνει ότι τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό στην αντιμετώπιση της διαμάχης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης» δήλωσε τότε η Χέιλι.

Στη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που πραγματοποιείται εκτάκτως την Πέμπτη, τα 193 κράτη μέλη θα κληθούν να ψηφίσουν επί του σχεδίου ψηφίσματος, μια εντελώς διαφορετική διαδικασία από αυτή της Δευτέρας.

Video: Τρεις θρησκείες, δύο λαοί, μία γη: Γιατί οι ιεροί τόποι της Ιερουσαλήμ είναι τόσο σημαντικοί

Στις αρχές του Δεκέμβρη, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και εξέφρασε την πρόθεση να μεταφέρει την πρεσβεία της από το Τελ Αβίβ.

Η αμφιλεγόμενη αυτή απόφαση αναιρεί την εξωτερική πολιτική δεκαετιών και πυροδότησε διαμαρτυρίες και συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.

Ερώτημα είναι τι θα κάνει η Ελλάδα: Αποκλείεται να ψηφίσει υπέρ του καταδικαστικού κειμένου, δεδομένης της άριστης σχέσης με τις ΗΠΑ και την στενότατης σχέσης που έχει αναπτυχθεί με το Ισραήλ.

Αλλά πιθανόν να μην δώσει και καταδικαστική ψήφο, καθώς μια σειρά χώρες με άριστη σχέση με την Αθήνα (Αίγυπτος, Ιορδανία κλπ) έχουν ταχθεί υπέρ του ψηφίσματος. Μια λευκή ψήφος και μια αποχή ίσως είναι πιθανή.

Πάντως το “Οχι” σίγουρα υπερτερεί στην ελληνική ζυγαριά του «Ναι» σε περίπτωση που η ηγεσία του ΥΠΕΞ αποφασίσει να στραφεί προς την μια ή την άλλη πλευρά. Ετσι ή αλλιώς ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης, μόνιμα ψηφίζει κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, οπότε υπάρχει διπλωματικό άλλοθι…

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button