Η Καθημερινή σας ενημέρωση!

Συνέντευξη με τον Υποναύαρχο (ε.α), Κορνήλιο Ε. Γράψα Λ.Σ.

22766355_1717678801575439_329353574_o

Γράφει η Μίνα Γιαννούλη

σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Γράψα

O Koρνήλιος Γράψας κατάγεται απο την Λευκάδα,είναι παντεμένος με την Ιωάννα Γεωργακοπούλου και έχουν ένα γιό.Το βιογραφικό του είναι πλούσιο σε εμπειρίες και αξιώματα από το Λιμενικό Σώμα απ΄όπου προέρχεται και η επαγγελματική του αναγνώριση.
Έφεδρος ΣΗΜ/ΡΟΣ Π.Ν. στη Γραμματεία του ΝΑΤΟ ,Φοίτηση Σχολή Δοκίμων ΣΗΜ/ΡΩΝ Λ.Σ.,Κυβερνήτης Περιπολικών Σκαφών – Διοικητής Ασφαλείας Κ.Λ. Ρόδου
Τμηματάρχης Επιθεώρησης Πλοίων Κ.Λ. Ελευσίνας,Θ.Ε. ΥΕΝ, Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων Κ.Λ. Πειραιά, Διοικητής Κέντρου Ελέγχου Κυκλοφορίας Πλοίων (VTS Πειραιά), Ναυτικός Ακόλουθος στην Πρεσβεία της Δαμασκού, Συρία, Διοικητής Κέντρου Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού ΚΕΣΕΝ/Πλοιάρχων), Περιφερειακός Διοικητής Κυκλάδων.Ως Ναυτικός Ακόλουθος στην Πρεσβεία της Δαμασκού, είναι από τα πλέον κατάλληλα πρόσωπα, έχοντας αποκομίσει μια εμπειρία δύο ετών στη Συρία, να καταθέσει την δική του άποψη για την χώρα αυτή.

Κατά την άποψη του, η Συρία αποτελεί ένα παράδειγμα ενός μείζονος πολέμου ο οποίος αρχικά χαρακτηρίστηκε ως εμφύλια σύγκρουση, ωστόσο, εμπεριέχει χαρακτηριστικά μιας θρησκευτικής, φυλετικής, οικονομικής και γεωπολιτικής  σύρραξης. Σε μια περίοδο που υπογραμμίζει την έννοια της Γεωοικονομίας στη σύνθετη αντίληψη του χώρου μας, αυτός που ελέγχει την κυβέρνηση ελέγχει στην ουσία τους πόρους (π.χ. φυσικό αέριο, πετρέλαιο) και τα αναμενόμενα έσοδα. Παράλληλα, ο εκάστοτε κυβερνών τη Συρία έχει τη δυνατότητα να παρέχει υποστήριξη σε μεγαλύτερες χώρες όπως το Σιιτκό Ιράν (φιλικό προς τον πρόεδρο Άσαντ) και η Σουνιτική Σαουδική Αραβία-Κατάρ, οι οποίες προσβλέπουν σε μια μεγέθυνση του άξονα επιρροής τους. Θα μπορούσαμε με ασφάλεια να διαχωρίσουμε τις συγκρούσεις και ως θρησκευτικού χαρακτήρα. Ταυτόχρονα, παρατηρούμε μια σειρά από γεγονότα τα οποία εξισώνονται σε ένα πόλεμο δορυφόρων, όπου οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους τάχθηκαν εναντίον της  Ρωσίας και των συμμάχων της στη Συρία (Ιράν και Λιβανική Χεζμπολάχ) σε ένα παιχνίδι γεωπολιτικής.

Αποτέλεσμα εικόνας για συρια χαρτησ

 

Οι μετριοπαθείς κατά κάποιους αντάρτες γρήγορα έδειξαν την αληθινή όψη του πολέμου, τασσόμενοι είτε με οργανώσεις φιλικές προς τον εξτρεμισμό είτε ιδρύοντας νέες, με απόλυτη αφοσίωση στην Αλ-Κάιντα και τα ινδάλματα της. Αυτό με ωθεί στο συμπέρασμα πως ο λεγόμενος εμφύλιος στην Συρία αποτέλεσε το λίκνο της άνθησης γεωπολιτικών συμφερόντων στα οποία ο καθημερινός Συριακός λαός έμενε αμέτοχος. Και αυτό διότι παρατηρούμε τρομακτικές ροές ξένων πολεμιστών στις εξτρεμιστικές οργανώσεις που δρούσαν κατά του Σύρου προέδρου Άσαντ καθώς και των μετριοπαθών αλλά χωρίς ειλικρίνεια και οργάνωση Ελεύθερο Συριακό Στρατό. Σε όλα αυτά φυσικά έρχεται να προστεθεί η άνοδος του Ισλαμικού Κράτους λεγόμενο και ως Daesh, το οποίο αποτυπώνει αιματηρές συγκρούσεις και περαιτέρω αποσταθεροποίηση με παράλληλη εκμετάλλευση των πλούσιων πετραιολοπαραγωγικών πόρων. Η πτώση του Daesh έρχεται πιστεύω σε μια στιγμή όπου η κοινωνία δεν έχει ακριβώς χαλιναγωγήσει τον φόβο της τρομοκρατίας και η ασφάλεια των πολιτών αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις μας. Είναι πλέον δυστυχές γεγονός πως στοιχεία δείχνουν την ριζοσπαστικοποίηση νέων ατόμων προς την τρομοκρατία και την βία. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι το μη ασφαλές αίσθημα καθημερινής διαβίωσης των πολιτών ιδίως στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης οι οποίες στην ουσία συνέπραξαν κατά κάποιο τρόπο στη δημιουργία όλου αυτού του φαινομένου της Αραβικής Άνοιξης. Όλα αυτά έγιναν στο όνομα της δημοκρατίας και στην ελεύθερη και δημοκρατική διαβίωση πολιτών. Περισσότερη δημοκρατία από ότι μέχρι στιγμής διαφαίνεται δεν ήρθε, απεναντίας, δημιουργήθηκαν εμπόλεμες ζώνες με αθρόες μετακινήσεις αμάχων και όχι μόνο προς την Ευρώπη, αλλά και γενική αναστάτωση εντός των προαναφερθέντων χωρών, οι οποίες βίωσαν την ονομαζόμενη Αραβική Άνοιξη.

Ευχή του να τελειώσει σύντομα ο πόλεμος , αν και κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό προς το παρόν.

Σχετική εικόνα

Εφημερίδα ΒΗΜΑ Λουτρακίου


Διαβάστε Περισσότερα

 • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΑΓΩΝΩΝ SPECIAL OLYMPICS ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ!
 • Η «ΑΝΕΜΗ» Στο ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ για το «ΦΑΣΜΑ»
 • «ΣΜΙΛΕΨΕ ΠΑΛΙ, ΔΑΣΚΑΛΕ ΨΥΧΕΣ…ΣΚΑΨΕ ΒΑΘΕΙΑ…» – ΟΤΑΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΡΑΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ!
 • SPECIAL OLYMPICS: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ »ΛΟΥΤΡΑΚΙ 2018»
 • Δημοτικό Σχολείο Περαχώρας: «Let’s Do it Greece»
 • Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ ΤΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΜΕΡΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ Κ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ!
 • ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ: ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΜΕ ΔΥΟ ΜΟΝΟΠΡΑΚΤΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ-ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΓΙΑΝΝΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ!
 • Χορευτικά Δρώμενα του Πάσχα απο τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λουτρακίου «ΜΕΛΑΓΚΑΒΙ». Κυριακή του Θωμά! (Απόσπασμα ΒΙΝΤΕΟ&ΦΩΤΟ)
 • Αφήστε μια απάντηση

  Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται ως *

  *

  Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com