Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Επικαιρότητα

Πώς θα διαμορφωθούν οι συντάξεις με τις νέες περικοπές

«Μαχαίρι» μπαίνει στις συντάξεις προσεχώς, αρχής γενομένης από τον Δεκέμβριο του 2018. Τα ποσά που θα μειωθούν είναι αρκετά υψηλά, αγγίζοντας έως και τα 200 ευρώ.

Ο μέσος όρος των περικοπών υπολογίζεται ότι θα είναι 18%, ενώ μεγάλοι χαμένοι -σύμφωνα με τα στοιχεία- θα είναι οι νέοι συνταξιούχοι που θα βγουν στη σύνταξη με μείον 30%.

Οι περικοπές θα επηρεάσουν συντάξεις σε Δημόσιο, ΙΚΑ, ΔΕΚΟ και τράπεζες.

Δείτε χαρακτηριστικούς πίνακες με παραδείγματα:

Δημόσιο

Συντάξεις Δημοσίου με επίδομα τέκνων ή συζύγου

Συντάξεις του ΙΚΑ

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», για τον επανυπολογισμό των συντάξεων του Δημοσίου λαμβάνονται υπ’ όψιν οι συντάξιμες αποδοχές που είχαν οι ασφαλισμένοι όταν συνταξιοδοτήθηκαν, όπως αυτές εξελίχθηκαν με βάση το κλιμάκιο που βρίσκονταν κατά την ημερομηνία αίτησης συνταξιοδότησης.

Για παράδειγμα, υπάλληλος που βγήκε στη σύνταξη το 2000 και είχε τότε το 2ο κλιμάκιο (31 έτη) θα έχει επανυπολογισμό σύνταξης με βάση τις συντάξιμες αποδοχές του ίδιου 2ου κλιμακίου, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί πριν από την ισχύ του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή πριν από τις 13/5/2016. ΠΡΟΣΟΧΗ: Στο μισθολογικό κλιμάκιο δεν συνυπολογίζονται 14 μισθοί αλλά 12, δηλαδή τα δώρα εορτών και επίδομα αδειών δεν θα μετρήσουν στις συντάξιμες αποδοχές για τον επανυπολογισμό της σύνταξης.

Αν ο επανυπολισμός βγάλει τη σύνταξη μικρότερη κατά 22%, τότε ο συνταξιούχος θα έχει μείωση 18% από τον Δεκέμβριο και το άλλο ποσοστό μείωσης (4%) θα το λαμβάνει ως προσωπική διαφορά. Αυτή η προσωπική διαφορά από την 1/1/2019 μπορεί είτε να μειωθεί είτε και να καταργηθεί ανά πάσα στιγμή.

Δηλώσεις Πετρόπουλου

«Έχουμε μπροστά μας επτά μήνες για να αποφασιστεί τι θα γίνει με τις συντάξεις. Το πλεόνασμα στην κοινωνική ασφάλιση θα ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ και εφέτος, οπότε θα έχουμε το δημοσιονομικό περιθώριο να προσεγγίσουμε ορισμένες πλευρές των συνεπειών με έναν καλύτερο τρόπο» τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Κυριακής ο υφυπουργός Κοινωνικής Απασχόλησης Τάσος Πετρόπουλος και παραδέχτηκε πως «οι περικοπές από την 1η Ιανουαρίου του 2019 θα αφορούν και σε συντάξεις κάτω από τα 1.000 ευρώ».

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του 2019 επεσήμανε πως «θα κατατεθεί τέλη Νοεμβρίου και θα ψηφιστεί εντός του Δεκέμβρη. Εκεί θα κριθεί τι ακριβώς θα συμβεί».

«900.000 καταβαλλόμενες συντάξεις θα μειωθούν έως και 18% σε σύνολο 2,9 εκατ. συντάξεων, όπως προκύπτει από το πρώτο δείγμα επανυπολογισμού των συντάξεων» υπογράμμισε ο υφυπουργός Κοινωνικής Απασχόλησης.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, «η μείωση έως 18% στις συντάξεις εμπεριέχει και τα επιδόματα, δεν υπάρχει πρόσθετη περικοπή επιδομάτων, οι μειώσεις στις συντάξεις δεν θα υπερβαίνουν το 18%». Διευκρίνισε, δε, ότι θα υπάρξουν συντάξεις που θα μειωθούν έως και 200 ευρώ τον μήνα.

«Το 18% δεν αφορά όλους τους συνταξιούχους, αφορά ένα 25% με 30% των καταβαλλόμενων συντάξεων… Τον Οκτώβρη θα δούμε τις ακριβείς περικοπές στις συντάξεις» πρόσθεσε και δεσμεύτηκε ακόμα ότι έως τον Αύγουστο θα καταβληθούν όλες οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις.

zougla.gr

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button