Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Ο φετινός νικητής του Νόμπελ Ειρήνης προειδοποιεί: Το τέλος της ανθρωπότητας απέχει μόλις «ένα παρορμητικό ξέσπασμα οργής»

Για τον κίνδυνο ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος που απέχει μόλις «ένα παρορμητικό ξέσπασμα οργής» προειδοποίησε η Διεθνής Εκστρατεία για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων κατά την απονομή του φετινού Νόμπελ Ειρήνης στο Όσλο, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν εκτοξεύουν ο ένας στον άλλον απειλές με αφορμή το πυρηνικό και το πυραυλικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ.

«Θα έρθει το τέλος των πυρηνικών όπλων ή το δικό μας»; αναρωτήθηκε η Μπέατρις Φιν, επικεφαλής του ICAN παραλαμβάνοντας για λογαριασμό της οργάνωσης το Νόμπελ, που συνοδεύεται με χρηματικό έπαθλο 1,10 εκ δολαρίων.

«Η μόνη λογική πορεία δράσης είναι να σταματήσουμε να ζούμε υπό αυτές τις συνθήκες, όπου η αλληλοκαταστροφή μας απέχει μόνον ένα παρορμητικό ξέσπασμα οργής», πρόσθεσε.

Η ICAN, ένας συνασπισμός εκατοντάδων μη κυβερνητικών οργανώσεων από διάφορες χώρες του πλανήτη, δραστηριοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια για τη δημιουργία μιας συνθήκης που θα απαγορεύει τα πυρηνικά όπλα και η οποία υιοθετήθηκε τον Ιούλιο από 122 χώρες, όχι όμως από τις εννέα πυρηνικές δυνάμεις του πλανήτη. Σνομπάροντας, μάλιστα, την τελετή απονομής του Νόμπελ στην ICAN ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία έσπασαν την παράδοση στέλνοντας δευτεροκλασάτους διπλωμάτες αντί για τους πρέσβεις τους.

Η πρόεδρος της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ, Μπέριτ Ράις Άντερσεν, τόνισε στη διάρκεια της τελετής ότι το μήνυμα του ICAN απηχεί τις απόψεις εκατομμυρίων ανθρώπων, που θεωρούν ότι «η απειλή ενός πυρηνικού πολέμου είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι εδώ και πολύ καιρό και όχι μόνον λόγω της κατάστασης στη Βόρεια Κορέα».

Την παραμονή της τελετής ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, Τζέφρι Φέλτμαν, προειδοποίησε ότι είναι πολύ σοβαρός ο κίνδυνος ένας λάθος υπολογισμός να πυροδοτήσει μια σύρραξη με τη Βόρεια Κορέα και απηύθυνε έκκληση στο κομμουνιστικό καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν να κρατήσει ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button