Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Ο ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΑΧΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟ 40ΗΜΕΡΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΛΕΩΝΙΔΗ ΠΑΝΤΑΖΗ! (VIDEO)

Επιμέλεια Ρεπορτάζ: Γιάννης Β. Καραπανάγος

Με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου τελέστηκε, με τη δέουσα εκκλησιαστική τάξη, το 40ήμερο Μνημόσυνο του Μακαριστού Αρχιμανδρίτη και Ιεροκήρυκα χρηματίσαντα της Μητροπόλεως Κορίνθου Λεωνίδη Πανταζή, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Περαχώρας, το Σάββατο, 23 Ιουνίου 2018.
Τον Μητροπολίτη μας πλαισίωσαν στη Θεία Λειτουργία ο Αρχιμανδρίτης-Ιεροκήρυκας Άνθιμος Παπαλεξόπουλος, ο Αρχιμανδρίτης Αρκάδιος Ραζνύ, ο Πατήρ Ευάγγελος Μπακασέτας, ο Πατήρ Σπήλιος Κλουνικιώτης, ο Πατήρ Αγησίλαος Ρίζος, ο Πατήρ Τσαμπίκος Π. Πετρόπουλος, ο Αρχιδιάκονος Δαμασκηνός Γενηματάς και ο Ιεροδιάκονος Ευάγγελος Κηνυγάρης.
Πολλοί πιστοί ήταν παρόντες για να προσευχηθούν και να τιμήσουν τη μνήμη του Μακαριστού Γέροντος, ο οποίος για πολλά χρόνια διακόνησε, με ιερό ζήλο και κήρυττε τον θείο Λόγο, ανελλιπώς, στην τοπική μας εκκλησία.

 

Συνοπτικά το βιογραφικό του Μακαριστού Αρχιμανδρίτη, που εκφωνήθηκε στην εξόδιο ακολουθία από τον Αρχιμανδρίτη Άνθιμο Παπαλεξόπουλο, Ιεροκήρυκα-Καθηγούμενο Ι.Μ. Παναγίας Πάντων Χαρά Καλεντζίου, έχει ως ακολούθως:

”Ο μακαριστός γέροντας γεννήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου του 1927 στο Ομορφοβούνι Καρδίτσης. Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, εχειροτονήθη εις Διάκονον την 26ην-11-1954 υπό του Ρωγών και μετέπειτα Κοζάνης κυρού Διονυσίου και εις Πρεσβύτερον την 9ην-2-1961 εις το Καθολικό της Ι. Μονής Κοιμ. της Θεοτόκου Πεντέλης, χειροθετηθείς αυθημερόν και εις Αρχιμανδρίτην υπό του Επισκόπου τότε Αχαΐας και μετέπειτα Μητροπολίτου Κορίνθου κυρού Παντελεήμονος Καρανικόλα. Υπηρέτησεν ως Διάκονος εις τους Ι. Ναούς Αγ. Σοφίας Ψυχικού και Αγ. Νικολάου Πατησίων και ως Πρεσβύτερος εις τους Ι. Ναούς Αγ. Αναργύρων Ν. Ιωνίας και Αγ.Αναστασίας Περισσού, εις την Ι. Μητρόπολιν Κοζάνης και κατόπιν ως Ιεροκήρυξ εις την Ι. Μητρόπολιν Κορίνθου. Πολυγραφώτατος και εγγρατής περί τα ιερά γράμματα συνέγραψε τα ακόλουθα βιβλία: 1) Περί της ΙεράςΠαραδόσεως, 2) Προς το θυσιαστήριον, 3) Το μήνυμα της Χάριτος, 4) Προσδοκία και Αφθαρσία, 5) Ο Άγιος Λεωνίδης, 6) Παρακλητικός Κανών εις Άγιον Λεωνίδην,7) Αναβαθμοί από τον Άμβωνα, 8) Ο Χαλασμός, 9) Γολγοθάδες, 10) Παιάνες, 11) Κορινθιακά οδοιπορικά. «…Στάθηκε ευλαβικά στους Ναούς και τα Προσκυνητάρια, στις Ράχες και στ᾿ Ακρογιάλια! – όπως ο ίδιος σημειώνει-. Στις Στράτες και στα Σταυροδρόμια και προσκύνησε της Ιστορίας το διάβα. Κι᾿ άφησε τη σκέψη να σελαγίση στους Κήρυκες της Χριστιανοσύνης στους Αγωνιστάδες της Λευτεριάς! Κι᾿ ένα σκοπό προσπάθησε να βρη και να ᾿χει για πρόγραμμα, στα κηρύγματά του, την Πίστη σ᾿ Εκείνον που σταυρώθηκε στο Γολγοθά κι᾿ έσωσε τον καθένα χωριστά, απ᾿ του διαβόλου τα φοβερά μαύρα φτερά, να τον ενώσει με τον Ένα!» …Και έφθασε μέχρι το «τετέλεκα» (Β’ Τιμ. δ’,7) με την πίστη ότι «το πνεύμα, την αιωνιότητά του την περνά από τον Σταυρό στην Ανάσταση!»

 

Ο Σεβασιώτατος στην ομιλία του, μεταξύ των άλλων, τόνισε το έργο του Αποστόλου Παύλου και τη σημασία της Ελευθερίας, αναφέρθηκε στην προσφορά του Μακαριστού Αρχιμανδρίτη και Ιεροκήρυκα χρηματίσαντα της Μητροπόλεως Κορίνθου Λεωνίδη Πανταζή και ολοκλήρωσε την ομιλία του ενημερώνοντας για τις Ιερές Εικόνες και για τα Ιερά Λείψανα των εν τη Κορινθία Αγίων,  που έχουν τεθεί προς προσκύνηση στον Ιερό Καθεδρικό Ναό στην Κόρινθο, καθώς και για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ”ΙΒ΄ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2018”, που θα διαρκέσουν μέχρι την 1η Ιουλίου 2018 (video).

karapanagos.blogspot.com
enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button