Η Καθημερινή σας ενημέρωση!

Μάθετε στο παιδί να μοιράζεται

Το να διδάξετε στο παιδί σας να μοιράζεται χρειάζεται πολλή προσπάθεια και υπομονή, αφού τα μικρά παιδιά είναι έντονα κτητικά. Ας δούμε πώς μπορείτε να τα καταφέρετε:

-Ξεκινήστε δίνοντας εσείς το καλό παράδειγμα: Προσπαθήστε καθημερινά να μοιράζεστε κάτι με το παιδί σας, π.χ. ενώ καθαρίζετε ένα φρούτο για εσάς, δώστε του ένα κομμάτι. Επίσης, όταν μοιράζεστε κάτι με κάποιον άλλον, π.χ. το σύντροφό σας, τραβήξτε την προσοχή του παιδιού στη διαδικασία λέγοντας κάτι θετικό.

-Σεβαστείτε το παιδί: Μπορεί για εσάς να είναι απλά παιχνίδια, όμως για το παιδί είναι ο κόσμος του. Συνεπώς η όλη προσπάθεια πρέπει να γίνει με σεβασμό και όχι αναγκάζοντας το παιδί να τα μοιραστεί με το ζόρι. Γι’ αυτό αν υπάρχει ένα παιχνίδι που ξέρετε ότι το παιδί σας δε θέλει να το δώσει σε κανέναν, καλό θα είναι όταν έρθουν παιδάκια καλεσμένα στο σπίτι, να το κρύψετε, για να αποφύγετε τα δράματα.

-Εξηγήστε του: Είναι πολύ σημαντικό το παιδί να κατανοήσει ότι όταν λέμε μοιράζομαι ένα παιχνίδι, δε σημαίνει ότι το άλλο παιδί θα πάρει για πάντα το παιχνίδι και θα φύγει. Αντίθετα θα παίξουν μαζί ή θα παίξει λίγο με αυτό και στη συνέχεια θα του το επιστρέψει άθικτο.

-Μάθετε γιατί αρνείται να μοιραστεί: Μπορεί να πρόκειται για ένα καινούριο παιχνίδι που δε θέλει ακόμα να μοιραστεί ή γιατί την προηγούμενη φόρα που το έδωσε σε κάποιο παιδί, εκείνο του το χάλασε κλπ. Πριν βιαστείτε να μαλώσετε το παιδί σας, μάθετε το λόγο της άρνησής του.
-Επιβραβεύστε το: Διδάξτε στο παιδί σας πώς να μοιράζεται, για παράδειγμα δώστε του παραπάνω μπισκότα για να τα μοιραστεί με τους φίλους του και επαινέστε το κάθε φορά που το κάνει. Επίσης γενικεύστε τον όρο «μοιράζομαι», δηλαδή μοιραστείτε ιστορίες, σκέψεις, δραστηριότητες έτσι ώστε το παιδί να συνηθίσει και να αγαπήσει τη διαδικασία.

Πηγή: mother.gr

Διαβάστε Περισσότερα

 • «Ομαδικό Πορτρέτο – Οι καλλιτέχνες της καρδιάς μας» από τον Εικαστικό Κύκλο Sianti
 • Μεγάλη Τρίτη: H παραβολή των δέκα παρθένων και το τροπάριο της Κασσιανής
 • Μακρύς ο δρόμος για την «Ευρώπη 2020» Τεράστια η απόσταση από τους στόχους της Ε.Ε., ειδικά στα μέτωπα της ανεργίας και της φτώχειας
 • Αλκοόλ και οδήγηση, ο συνδυασμός που σκοτώνει
 • Κυριακή των Βαΐων: Τι γιορτάζουμε την τελευταία ημέρα πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα
 • Τριάντα λεπτά επαφής με τη φύση τη ημέρα μειώνουν το στρες
 • Η νόσος Αλτσχάιμερ φαίνεται στα μάτια!
 • Σπάνιο μπλε διαμάντι εξορύχθηκε στην Μποτσουάνα
 • Αφήστε μια απάντηση

  Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται ως *

  Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com