Η Καθημερινή σας ενημέρωση!

«Κούρεμα» αφορολογήτου από το 2019 και πάγωμα ευνοϊκών μέτρων ζητάει το ΔΝΤ

 Μπορεί η κυβέρνηση να έχει πραγματικά ανάγκη η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους να συνοδεύεται από τη «σφραγίδα» αξιοπιστίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ωστόσο αυτή τη σφραγίδα δεν θα μπει χωρίς να υπάρξουν νέα μέτρα από την πλευρά της Ελλάδος.

Υπό την προϋπόθεση ότι μέσα στον Απρίλιο θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους το Μάιο τα κλιμάκια του Ταμείου θα επιστρέψουν στην Αθήνα για να διενεργήσουν αξιολόγηση για το δικό τους πρόγραμμα και oχι για πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας(ESM).

Ήδη Κυβέρνηση και Ευρωπαϊκοί θεσμοί γνωρίζουν πως σε αυτή την επίσκεψη το ΔΝΤ θα ζητήσει επίσπευση της μείωσης του αφορολογήτου από την 1/1/2019, αλλά και την αναστολή των λεγόμενων θετικών μέτρων τόσο για το 2019 όσο και για το 2020. Και τα δύο αυτά αιτήματα είναι πολιτικά τοξικά. Άλλωστε ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόσμεν φέρεται να έχει απευθύνει τα σχετικά μηνύματα.

Μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές λόγω της θέσης του ΔΝΤ για πρόωρη μείωση του αφορολογήτου και κατάργηση των θετικών μέτρων το ζήτημα με τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2019 είναι πιθανόν να κλείσει λίγο αργότερα από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, καθώς έως τότε ενδέχεται να μην υπάρχουν επαρκή διαθέσιμα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού 2018.

Κούρεμα του αφορολογήτου

Η μείωση του αφορολογήτου, δηλαδή ο περιορισμός της έκπτωσης φόρου εισοδήματος των 1.900-2.100 ευρώ κατά 650 ευρώ θα πλήξει περισσότερους από 5,8 εκατομμύρια μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ’ επάγγελμα αγρότες. Η περικοπή της έκπτωσης κατά 650 ευρώ ισοδυναμεί με μείωση του ετησίου αφορολογήτου ορίου εισοδήματος κατά 2.954 ευρώ ή κατά 30,9% έως 34,2%, από τα επίπεδα των 8.636-9.545 ευρώ στα επίπεδα των 5.682-6.591 ευρώ.

Είναι ενδεικτικό πως από τη μείωση αυτή θα προκύψουν για πρώτη φορά επιβαρύνσεις ακόμη και για όσους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα αμείβονται με λίγο περισσότερα από 405 ευρώ το μήνα, καθώς επίσης και για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους με αποδοχές λίγο μεγαλύτερες από 473 ευρώ το μήνα!

Πάγος στα αντίμετρα

Η κυβέρνηση είχε χρησιμοποιήσει τα λεγόμενα αντίμετρα ή θετικά μέτρα για να χρυσώσει το χάπι στους βουλευτές της κατά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Εάν αυτά μπουν στο «πάγο» κατ΄απαίτηση του ΔΝΤ τότε σε συνδυασμό με το μειωμένο αφορολόγητο, η κατάσταση για το κυβερνητικό στρατόπεδο γίνεται ασφυκτική, καθώς χάνεται το «πολιτικό μαξιλάρι».

Να σημειωθεί πως τα θετικά μέτρα που νομοθετήθηκαν τον προηγούμενο Μάιο ανέρχονται σε 1,99 δισ. ευρώ για το 2019, σε 3,915 δισ. ευρώ για το 2020 και σε 4,039 δισ. ευρώ για το 2021.

Ο κατάλογος των αντιμέτρων για το 2019 περιλαμβάνει την επέκταση του προγράμματος σχολικών γευμάτων (190 εκατ. ευρώ), τη δημιουργία νέων μονάδων προσχολικής εκπαίδευσης (140 εκατ. ευρώ), τον ανασχεδιασμό των οικογενειακών επιδομάτων (260 εκατ. ευρώ) και την επιδότηση ενοικίου (600 εκατ. ευρώ). Επίσης προβλέπονται 300 εκατ. ευρώ για την αύξηση της επενδυτικής δαπάνης, 260 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των πολιτικών απασχόλησης του ΟΑΕΔ και 240 εκατ. ευρώ για τη μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα.

Στα αντίμετρα του 2020 περιλαμβάνεται η μείωση του συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20% (877 εκατ. ευρώ), η χορήγηση έκπτωσης έως και 70 ευρώ στους υπόχρεους του ΕΝΦΙΑ (209 εκατ. ευρώ), η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων με κόστος 461 εκατ. ευρώ το 2020, αλλά και η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 368 εκατ. ευρώ το 2020.

cnn.gr


Διαβάστε Περισσότερα

 • Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Πέμπτης
 • Χρέος-»τέρας» 139 δις σε ταμεία και εφορία
 • Εντυπωσιακές εικόνες! Η «σούπερ χιονισμένη σελήνη» φώτισε τον ουρανό της Αθήνας
 • Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Τρίτης
 • Σήκωσαν μαύρες σημαίες στο Άγιο Όρος για τον ανεπιθύμητο Τσίπρα που γράφουν: «Έξω οι Αντίχριστοι»
 • Στην τελική ευθεία για την ευρω-κάλπη
 • Οι φωτογραφίες της ημέρας
 • Υποτροπή θα εκδηλώσει η κακοκαιρία «Χιόνη» έως το Σάββατο – Bελτίωση από την Κυριακή
 • Αφήστε μια απάντηση

  Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται ως *

  *

  Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com