Η Καθημερινή σας ενημέρωση!

Καρκίνος μαστού: Πέντε στρατηγικές που αποτρέπουν την επανεμφάνισή του

Για τις γυναίκες που διαγνώστηκαν κάποια στιγμή στη ζωή τους με καρκίνο του μαστού και κατάφεραν να τον νικήσουν, οι ανησυχίες για τυχόν επανεμφάνιση της νόσου στο μέλλον είναι έντονες και δικαιολογημένες.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Oncology έδειξε ότι η επανεμφάνιση του καρκίνου του μαστού είναι συχνότερη σε διάστημα πενταετίας από την πρώτη διάγνωση και κυρίως στα πρώτα ένα με δύο χρόνια μετά τη χειρουργική επέμβαση. Η στενή ιατρική παρακολούθηση είναι απαραίτητη ώστε να αποφευχθεί μια τέτοια δυσάρεστη εξέλιξη, όμως στο μεταξύ κάθε γυναίκα μπορεί να ακολουθήσει τα παρακάτω πέντε απλά βήματα για να προστατεύσει τον εαυτό της.

1. Σωματική άσκηση για 150 λεπτά την εβδομάδα

Μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν από μερικούς μήνες στο επίσημο περιοδικό του Καναδικού Ιατρικού Συλλόγου έδειξε ότι η σωματική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 40% μεταξύ των γυναικών με ιστορικό καρκίνου του μαστού. Μεταξύ άλλων, η άσκηση βελτιώνει τα επίπεδα ινσουλίνης, μειώνει την παραγωγή επικίνδυνων ορμονών και ενισχύει τις φυσικές άμυνες του οργανισμού. Οι μηχανισμοί αυτοί δρουν προληπτικά ενάντια στην εμφάνιση ή την επανεμφάνιση του καρκίνου.

2. Διαχείριση του σωματικού βάρους

Αρκετές γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού παίρνουν κιλά, είτε επειδή η κόπωση της χημειοθεραπείας τις οδηγεί σε μια πιο καθιστική ζωή, είτε επειδή τα φάρμακα που παίρνουν ρίχνουν τον μεταβολισμό τους είτε επειδή το στρες τις ωθεί να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού. Αρκετές μελέτες έχουν υποδείξει ότι η αύξηση του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια της θεραπείας ή μετά από αυτή συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου και με μειωμένα ποσοστά επιβίωσης. Ο λόγος είναι ότι το λίπος που συσσωρεύεται στο σώμα προωθεί τις φλεγμονές, οι οποίες με τη σειρά τους ευνοούν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων και τα κάνουν πιο επιθετικά. Σημαντικά αυξημένος θεωρείται ο κίνδυνος για τις γυναίκες όταν η αύξηση του βάρους τους ξεπερνά το 10% του συνολικού σωματικού τους βάρους.

bigstock Woman Holding Hand To Give Sup 5977177

3. Αποχή από τα κορεσμένα λιπαρά

Σύμφωνα με τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα, οι γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερα κορεσμένα λιπαρά ή γαλακτοκομικά με πολλά λιπαρά είναι πιο πιθανό να χάσουν τη ζωή τους από καρκίνο του μαστού. Η σχέση μεταξύ καρκίνου και λιπαρών δεν είναι απολύτως σαφής, ωστόσο οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι οι γυναίκες που περιόρισαν την πρόσληψη θερμίδων από λιπαρά έχασαν επίσης βάρος, μια άλλη στρατηγική που τις βοήθησε να μειώσουν τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου.

4. Τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής

Για τις γυναίκες που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου, ο γιατρός μπορεί να συστήσει φάρμακα όπως η ταμοξιφαίνη και η ραλοξιφένη, τα οποία μπλοκάρουν τα οιστρογόνα κι έτσι μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης όγκων περίπου κατά 40%, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Η τήρηση της αγωγής για τουλάχιστον μία πενταετία εξασφαλίζει καλύτερα αποτελέσματα, ωστόσο είναι αρκετά δύσκολη για τις ασθενείς λόγω παρενεργειών όπως οι εξάψεις και η απώλεια ερωτικής επιθυμίας. Η διαχείριση αυτών των δυσάρεστων συμπτωμάτων, πάντα υπό την καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού, είναι απαραίτητη για να εξασφαλιστεί τήρηση της θεραπείας για το χρονικό διάστημα που χρειάζεται.

5. Αποχή από το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ

Οι δύο αυτές συνήθειες που συμβάλλουν στην εμφάνιση πολλών διαφορετικών μορφών καρκίνου συντελούν, όπως είναι λογικό, και στην επανεμφάνισή του. Για το κάπνισμα συστήνεται παντελής αποχή, ενώ για το αλκοόλ καλό θα είναι οι γυναίκες να μην υπερβαίνουν την ελάχιστη συνιστώμενη ποσότητα του ενός ποτού την ημέρα.

Πηγή: health.com


Διαβάστε Περισσότερα

 • Δημιουργήστε ένα πλάνο υγιεινής διατροφής για τον διαβήτη – και όχι μόνο!
 • ΤΟ ΘΑΥΜΑ, ΤΗΕ ΜIRACLE(ЧУДО). Μια Ρωσσική ταινία βασισμένη σ’ένα θαύμα που συγκλόνισε την Σοβ. Ενωση του 1956
 • ΣΤΟ ΚΟΡΩΠΙ ΔΟΚΙΜΑΖΕΤΑΙ Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ…
 • Φυσική πρωτεΐνη «εξαφανίζει» το λίπος
 • Έρευνα: 19 ενεργά ρήγματα στο Αιγαίο μπορούν να δώσουν σεισμούς έως και 7,4 Ρίχτερ
 • Σύγχρονο θαύμα – Ο Άγιος Νεκτάριος σώζει νεαρή κοπέλα
 • ΟΡΘΡΟΣ ΚΑΙ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΕΤ΄ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑΣ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΩΝ ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΑΧΩΡΑ! (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ-ΒΙΝΤΕΟ)
 • Νέα μελέτη: Ανώφελη και περιττή η αφαίρεση των αμυγδαλών για 7 στα 8 παιδιά
 • Αφήστε μια απάντηση

  Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται ως *

  *

  Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com