Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Επικαιρότητα

Κακοκαιρία με λασποβροχή

Επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός την Τρίτη στη χώρα μας καθώς ένα πολύ καλά οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό από τον κόλπο της Σύρτης θα προσεγγίσει την Ελλάδα από τα νοτιοδυτικά και θα δώσει σε πολλές περιοχές της κεντρικής και νότιας κυρίως ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας σφοδρές βροχοπτώσεις, τοπικά ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις αλλά και θυελλώδεις ανέμους.

Παράλληλα θα υπάρχει σημαντική μεταφορά σκόνης από τη Βόρεια Αφρική. Σύμφωνα με τα μετεωρολογικά προγνωστικά μοντέλα από την Πέμπτη 07/02 τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και την Παρασκευή 08/02, θα περιοριστούν στα ανατολικά τμήματα.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για την Τρίτη 

Στη βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη, την κεντρική και βόρεια Θεσσαλία και τα νησιά του βορείου Αιγαίου, η ημέρα αναμένεται να ξεκινήσει, να κυλήσει και να τελειώσει με αρκετά καλό καιρό καθώς θα επικρατήσουν μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια και τοπικές μόνο συννεφιές.

Πιο αξιόλογες βροχές περιμένουμε ήδη από την αρχή της ημέρας στην κεντρική και ανατολική Πελ/νησο ενώ ενδέχεται να εκδηλωθούν και τοπικές καταιγίδες. Καλύτερος ο καιρός το πρώτο μισό της ημέρας στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα με τοπικές νεφώσεις και διαστήματα με ηλιοφάνεια.

Δείτε live πως κινείται η κακοκαιρία:

Από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες και μετέπειτα αναμένεται ραγδαία μεταβολή του καιρικού σκηνικού. Βροχές και καταιγίδες ισχυρές έως και πολύ ισχυρές θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται σε πρώτη φάση στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο, την κεντρική και νότια Πελ/νησο, την Κρήτη και τα νησιά των νοτίων Κυκλάδων.

Χάρτης υετού την Τρίτη το βράδυ
Χάρτης υετού την Τρίτη το βράδυ

Μέχρι και τις πρώτες βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα έχουν μετατοπιστεί βορειότερα και θα επηρεάζουν ολόκληρη την Πελ/νησο, τη Στερεά Ελλάδα – Εύβοια, τα νοτιοανατολικότερα τμήματα της Θεσσαλίας, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα με εξίσου πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες και πιθανές χαλαζοπτώσεις.

Τα φαινόμενα θα διατηρηθούν μέχρι και το τέλος της ημέρας και θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται και κατά την διάρκεια της νύχτας προς το ξημέρωμα της Τετάρτης, επομένως συνίσταται ιδιαίτερη προσοχή. Πολύ πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν αργά την νύχτα στα ορεινά της Πελ/νησου και της Στερεάς από τα 1000μ. και πάνω.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από ΑΒΑ διευθύνσεις αρχικά 5-6bf. και μέχρι το βράδυ πολύ ισχυροί 7-8bf. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ΑΒΑ διευθύνσεις στα βόρεια 4-5bf. και από Α διευθύνσεις στα νότια πολύ ισχυροί 7-8bf. και προς το βράδυ θυελλώδεις 9 και τοπικά 10bf.

Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση στα δυτικά θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 2 έως 16 βαθμούς, στα δυτικά από 6 έως 15 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 6 έως 16 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 9 έως 18 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 9 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική 

Στην Αττική την Τρίτη περιμένουμε αρχικά νεφώσεις πιο αυξημένες στα δυτικά – νοτιοδυτικά που ενδέχεται να αφήσουν λίγες ασθενείς βροχές. Μετά το μεσημέρι οι νεφώσεις θα αυξηθούν και προς τις πρώτες απογευματινές ώρες θα ξεκινήσουν να δίνουν γενικευμένα φαινόμενα τα οποία προοδευτικά θα εντείνονται. Το βράδυ και κατά την διάρκεια της νύχτας προς το ξημέρωμα της Τετάρτης θα έχουμε πέρασμα πολύ ισχυρών βροχοπτώσεων και καταιγίδων ενώ τοπικά θα εκδηλωθούν και χαλαζοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΑΒΑ διευθύνσεις αρχικά ασθενείς μέχρι 4bf. που το βράδυ θα ενισχυθούν σημαντικά στα 7-8 και τοπικά 9 ακόμα και 10bf. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Xάρτης του Forecastweather για τα καιρικά φαινόμενα την Τρίτη το βράδυ
Xάρτης του Forecastweather για τα καιρικά φαινόμενα την Τρίτη το βράδυ

Στην Θεσσαλονίκη την Τρίτη περιμένουμε λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια ενώ το βράδυ οι νεφώσεις θα αυξηθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν Β διευθύνσεις 3-4bf. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Κύρια χαρακτηριστικά προειδοποίησης για την Αττική σύμφωνα με το Forecastweather:

  • Αυξημένες νεφώσεις και έναρξη τοπικών βροχών από το μεσημέρι της Τρίτης.
  • Από αργά το απόγευμα αύριο ισχυρές βροχοπτώσεις αρχικά στα νότια και προοδευτικά σχεδόν σε όλες τις περιοχές του νομού και του Λεκανοπεδίου.
  • Παροδικές καταιγίδες στα παράκτια με θυελλώδεις ριπές ανέμων.
  • Πιθανότητα τοπικών χαλαζοπτώσεων.
  • Κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων από τις παρατεταμένα ισχυρές βροχές.
  • Υγρή εναπόθεση αφρικανικής σκόνης (λασποβροχες).
  • Αναμένονται μεγάλες ποσότητες νερού , ειδικά σε περιοχές κοντά στους ορεινούς όγκους της Πάρνηθας, της Πεντέλης και του Υμηττού.
  • Το μέτωπο των καταιγίδων που θα προσεγγίσει την Αττική από τα νότια , αναμένεται να είναι ιδιαίτερα καλά οργανωμένο και κατά μήκος του να δημιουργούνται ανατροφοδοτούμενες καταιγίδες.
  • Η προειδοποίηση για έντονα καιρικά φαινόμενα ισχύει από αύριο Τρίτη 6:00 μμ έως και την Τετάρτη στις 3:00 πμ. Ωστόσο, μετά την πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού το ξημέρωμα της Τετάρτης, αυτός θα γίνει και πάλι άστατος μέσα στην ημέρα της Τετάρτης και κατά διαστήματα θα εκδηλώνονται βροχές και τοπικές καταιγίδες σε διάφορες περιοχές του νομού.
  • Την Πέμπτη η θερμοκρασία θα πέσει αρκετά και είναι πολύ πιθανό να χιονίσει στην Πάρνηθα και τον Κιθαιρώνα από τα 1000-1100μ και πάνω.

Ο καιρός της Τετάρτης

Την Τετάρτη 06/02, αναμένονται βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά τμήματα της χώρας, όπου στη Κεντρική Στερεά, τη Θεσσαλία και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα είναι κατά τόπους ισχυρά . Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά ηπειρωτικά τμήματα.

Χάρτης υετού την Τετάρτη το μεσημέρι
Χάρτης υετού την Τετάρτη το μεσημέρι

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ και στο Νότιο Αιγαίο από νοτιοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι υψηλές.

Η θέση του βαρομετρικού χαμηλού και τα φαινόμενα που θα λάβουν χώρα κατά τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 06/02/2019
Η θέση του βαρομετρικού χαμηλού και τα φαινόμενα που θα λάβουν χώρα κατά τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 06/02/2019

 

Οι αναμενόμενες συγκεντρώσεις σκόνης τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης 06/02/2019.
Οι αναμενόμενες συγκεντρώσεις σκόνης τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης 06/02/2019.

Ο καιρός της Πέμπτης

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, την Πέμπτη 07/02 προβλέπονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στα κεντρικά και νότια, με κατά τόπους έντονα φαινόμενα στην Κρήτη. Σημειώνεται ότι κατά τις πρωινές ώρες οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Οι άνεμοι θα στραφούν σε βόρειους ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση.

Πηγές: Meteoclub, Severe Weather Greece, Eθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Forecastweather.gr
Επιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης

zougla.gr 

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button