Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Χωρίς κατηγορία

Ιστορική συνάντηση Τραμπ-Κιμ, υπέγραψαν έγγραφο-Η χειραψία & όλα όσα είπαν

Ο Ντόναλντ Τραμπ κι ο Κιμ Γιονγκ Ουν υπέγραψαν μια συμφωνία μετά τις ιστορικές συνομιλίες στη Σιγκαπούρη.

Οι δύο ηγέτες μπήκαν μαζί στο χώρο υπογραφής της συμφωνίας και κάθισαν με τον Τραμπ να λέει: «Υπογράφουμε ένα πολύ σημαντικό έγγραφο, ένα πολύ περιεκτικό έγγραφο.»

Από την πλευρά του ο Βορειοκορεάτης ηγέτης σημείωσε: «Σήμερα είχαμε μια ιστορική συνάντηση κι αποφασίσαμε να αφήσουμε πισω το παρελθόν. Ο κόσμος θα γίνει μάρτυρας μιας σημαντικής αλλαγής. Ευχαριστώ τον πρόεδρο Τραμπ που κατέστησε εφικτή αυτή τη συνάντηση».

Μετά τις πρώτες δηλώσεις έδωσαν τα χέρια και υπέγραψαν τα έγγραφα. Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο τι υπέγραψαν. Ο Τραμπ είπε ότι σύντομα αυτό θα ανακοινωθεί κι ότι θα μιλήσει λεπτομερώς σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει σε 45’, τόνισε πάντως ότι η συμφωνία είναι «περιεκτική».

Ο Κιμ «δεσμεύτηκε για πλήρη αποπυρηνικοποίηση»

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ο Κιμ «δεσμεύτηκε για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση» της Κορεατικής χερσονήσου, αλλά όπως σημειώνουν αναλυτές μένει να αποδειχθεί τι σημαίνει αυτό, καθώς έχει ήδη δεσμευτεί για τον ίδιο στόχο στις επαφές που είχε με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζάε Ιν στη Νότια Κορέα.

Στη συνέχεια ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε: «Αρχίζουμε μια διαδικασία πολύ γρήγορα. Πάρα πολύ γρήγορα. Προηγήθηκε πολλή προετοιμασία κι όλα ήταν φανταστικά.
Είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό που έγινε σήμερα. Η κορεατική χερσόνησος θα είναι πολύ διαφορετική απ’ ό,τι στο παρελθόν. Θέλουμε κι οι δυο να κάνουμε πολλά και αναπτυξαμε έναν ιδιαίτερο δεσμό μεταξύ μας. Είναι τιμή μου που είμαι μαζί σας»
, είπε απευθυνόμενος στον Κιμ.

Σας ευχαριστώ όλους.

-Θα προσκαλέσετε τον κ. Κιμ στον Λευκό Οίκο; τον ρώτησε δημοσιογράφος.

-Φυσικά, απάντησε.

Αίσθηση προκάλεσε η κίνηση της αδελφής του Κιμ και υπεύθυνης προπαγάνδας του καθεστώτος, Κιμ Γιο Γιονγκ να αλλάξει την τελευταία στιγμή πριν την υπογραφή της συμφωνίας τις πένες, ώστε ο Βορειοκορεάτης ηγέτης να μη χρησιμοποιήσει πένα του Τραμπ για να υπογράψει το κείμενο.

Μετά τις υπογραφές Τραμπ και Κιμ εμφανίστηκαν στο κατώφλι του ξενοδοχείου. «Είχαμε μια φανταστική μέρα και μάθαμε πολλά ο ένας για τον άλλο και για τις χώρες μας», είπε ο Τραμπ. Ερωτηθείς τι έμαθε για τον Κιμ, απάντησε: «Έμαθα ότι είναι ένας πολύ ταλαντούχος άνθρωπος κι έμαθα επίσης οτι αγαπά πολύ τη χώρα του».

Μετά έδωσαν γι’ άλλη μια φορά τα χέρια σε άλλη μια παρατεταμένη χειραψία.

«Θα συναντηθούμε πολλές φορές», διαβεβαίωσε ο Τραμπ προτού αποχωρήσει.

Oι δύο ηγέτες αναχώρησαν από το ξενοδοχείο στη νήσο Σεντόζα μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής. Ο Τραμπ θα παραχωρήσει αργότερα συνέντευξη Τύπου, προτού απογειωθεί το Air Force One από τη Σιγκαπούρη στις 19:00 τοπική ώρα.

Τραμπ: Ηταν μια πραγματικά φανταστική συνάντηση

Νωρίτερα, ο  Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για μια «πραγματικά φανταστική συνάντηση». Τόνισε ότι σημείωσαν «φανταστική πρόοδο» κι ότι οι συνομιλίες ήταν «καλύτερες από ό,τι θα περίμενε ο οποιοσδήποτε».

Σε μια αλλόκοτη σκηνή οι δύο ηγέτες προχώρησαν προς τη λιμουζίνα του Τραμπ, άνοιξαν την πόρτα, κοίταξαν μετά επέστρεψαν προς το ξενοδοχείο, όπου πόζαραν για φωτογραφίες προτού πάνε να υπογράψουν.

  • Τι θα υπογράψετε κύριε; τον ρώτησε ένας δημοσιογράφος.
  • Θα το ανακοινώσουμε σε λίγα λεπτά, απάντησε ο Τραμπ.

Το μενού του δείπνου εργασίας


Τετ α τετ 41 λεπτών με μακρά χειραψία 12 δευτερολέπτων

Η συνάντηση ξεκίνησε στις 4 το πρωί ώρα Ελλάδας, με τον Κιμ Γιονγκ Ουν να φθάνει πρώτος στο ξενοδοχείο Capella, πέντε λεπτά νωρίτερα, και τον Ντόναλντ Τραμπ να ακολουθεί.

Η πρώτη συνάντηση έκρυβε μπόλικη αμηχανία. Αμφότεροι χαμογέλασαν, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ χτύπησε φιλικά τον Κιμ στην πλάτη, προτού αποσυρθούν για τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους.

Η ιδιαίτερη συνομιλία των ηγετών διήρκεσε περίπου 45 λεπτά, με μόνο τους διερμηνείς παρόντες, πριν μπουν στο χώρο άλλα μέλη των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Πριν ξεκινήσει το τετ α τετ, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα διαμορφώσει μια «εξαίρετη σχέση» με τον Κιμ. «Θα αποκτήσουμε μια εξαίρετη σχέση», προέβλεψε ο αμερικανός πρόεδρος.

Από την πλευρά του, ο Κιμ επισήμανε ότι οι δύο ηγέτες και οι δύο χώρες χρειάστηκε να υπερβούν πολλά εμπόδια για να διεξαχθεί η σημερινή σύνοδος.

«Είναι μεγάλη μου ικανοποίηση που σας συναντώ, κ. πρόεδρε», είπε ο βορειοκορεάτης ηγέτης απευθυνόμενος στον ένοικο του Λευκού Οίκου. «Ο δρόμος για να φθάσουμε εδώ δεν ήταν εύκολος», συνέχισε. «Παλιές προκαταλήψεις και παλιές συνήθειες ήγειραν τόσα πολλά εμπόδια, αλλά τα ξεπεράσαμε όλα για να συναντηθούμε εδώ σήμερα», συμπλήρωσε.

Η μακρά χειραψία 

Οπως συνηθίζει ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε με τον Κιμ Γιονγκ Ουν μια μακρά χειραψία η οποία διήρκεσε περισσότερο από 12 δευτερόλεπτα.

Ενώ ακολούθησε και η δεύτερη, αυτή τη φορά στον εσωτερικό χώρο του ξενοδοχείου…

Χαμόγελα στη Σεούλ για τη χειραψία

Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζάε Ιν παρακολούθησε την ιστορική συνάντηση Τραμπ-Κιμ απο την αίθουσα συνεδριάσεων του υπουργικού του συμβουλίου στη Σεούλ.

Κι όταν είδε τους δύο ηγέτες να δίνουν τα χέρα ένα χαμόγελο φώτισε το πρόσωπό του, όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η νοτιοκορεατική προεδρία.

Η Κίνα χαιρετίζει την συνάντηση Τραμπ – Κιμ

Το Πεκίνο χαιρέτισε την «ιστορική», όπως την αποκάλεσε συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη. Το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες «μπορούν να κάθονται στο ίδιο τραπέζι και να συνομιλούν επί ίσοις όροις έχει μεγάλη, θετική σημασία και γράφει ιστορία», είπε ο  υψηλόβαθμος Κινέζος αξιωματούχος Γουάνγκ Γι. Και επανέλαβε την έκκληση της χώρας του για «πλήρη αποπυρηνικοποίηση» και αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Κορεατική χερσόνησο σημειώνοντας: «Είναι αναγκαία η ύπαρξη ενός μηχανισμού για την ειρήνη στην Κορεατική Χερσόνησο, προκειμένου να επιλυθούν οι εύλογες ανησυχίες ασφάλειας της Βόρειας Κορέας».
iefimerida.gr 

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button