Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Επικαιρότητα

Η Ελβετία απαγορεύει το βράσιμο των αστακών ενώ είναι ακόμα ζωντανοί!!

Η Ελβετία έχει κάνει ένα τεράστιο βήμα στο πλαίσιο μιας συνολικής μεταρρύθμισης για την προστασία των ζώων, εκδίδοντας ένα νέο κανονισμό καλής διαβίωσης και χρήσης στη βιομηχανία τροφίμων. Στο εξής, το βράσιμο των ζωντανών αστακών και των άλλων καρκινοειδών είναι εντελώς παράνομο και η μεταφορά τους σε πάγο ή παγωμένο νερό θα απαγορευτεί επίσης.

 Η ελβετική κυβέρνηση βάζει τέλος στην κοινή μαγειρική πρακτική να ρίχνονται οι αστακοί σε βραστό νερό, ενώ είναι ακόμα ζωντανοί, αποφασίζοντας ότι πρέπει να αναισθητοποιούνται πριν θανατωθούν. Στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αναθεώρησης των ελβετικών νόμων για την προστασία των ζώων, η Βέρνη δήλωσε το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαρτίου. Σύμφωνα με τον ελβετικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα RTS, μόνο η ηλεκτροπληξία ή η “μηχανική καταστροφή” του εγκέφαλου του αστακού θα είναι αποδεκτές μέθοδοι αναισθητοποίησης των ζώων, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία.

Οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων των ζώων και ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι αστακοί και άλλα καρκινοειδή έχουν εξελιγμένα νευρικά συστήματα και πιθανότατα αισθάνονται σημαντικό πόνο όταν υπόκεινται σε τέτοιες τεχνικές. Η ελβετική κυβέρνηση δήλωσε επίσης ότι δεν θα επιτρέπεται πλέον η μεταφορά ζωντανών θαλάσσιων μαλακοστράκων, όπως οι αστακοί, σε πάγο ή σε παγωμένο νερό, αλλά θα πρέπει να “διατηρούνται πάντα στο φυσικό τους περιβάλλον”. Οι ομάδες που υποστηρίζουν τα δικαιώματα των ζώων αγωνίζονται εδώ και χρόνια για να καταφέρουν να αναγνωρισθούν δικαιώματα για όλα τα ζώα, συμπεριλαμβανομένων και των θαλάσσιων. Ο νόμος αυτός αναμένεται να προκαλέσει διαμάχες, καθώς η βιομηχανία της γαστρονομίας υποστηρίζει ότι απελευθερώνονται βακτηρίδια από το κέλυφος ενός αστακού όταν θανατώνεται , ενώ η διαδικασία βρασμού τους όσο είναι ακόμη ζωντανοί, αποτρέπει τη δημιουργία αυτών των βακτηρίων.

Οι Ελβετοί δεν είναι οι μόνοι που προσπαθούν να προστατεύσουν τους αστακούς από αυτό που οι ακτιβιστές αποκαλούν βάρβαρη μεταχείριση στην κουζίνα. Το ανώτατο δικαστήριο της γειτονικής Ιταλίας αποφάνθηκε τον περασμένο Ιούνιο ότι οι αστακοί δεν θα πρέπει να παραμένουν σε πάγο στα εστιατόρια, διότι τους προκαλεί αδικαιολόγητη ταλαιπωρία πριν θανατωθούν για να καταλήξουν σε ένα έδεσμα υψηλής γαστρονομίας.

Φωτεινή Πουρνάρα

Πηγή: swissinfo.ch & itrofi.gr

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button