Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Η Αγγελική Προτείνει

Η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΠΟΥΛΙΑΡΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ:ΜΑΡΙΑ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ, Ζεράλ Μεσαντιέ

IMG_7754

Εκπαιδευτικός- Συγγραφέας

ΜΑΡΙΑ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ, Ζεράλ Μεσαντιέ

Μετάφραση: Μαρία Ακριβάκη

Σελίδες: 421

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΙΒΑΝΗ

 

Ποια ήταν η Μαρία Μαγδαληνή; Ποιος υπήρξε ο πραγματικός ρόλος της στο πλευρό του Ιησού μετά τη σταύρωσή του; Κυρίως αυτά είναι τα ερωτήματα που επιχειρεί να απαντήσει ο Ζεράλ Μεσαντιέ μέσα από αυτό το εμπνευσμένο μυθιστόρημα. Κατά την άποψή του, η Μαρία Μαγδαληνή ήταν η υποκινήτρια μιας “συνωμοσίας” για να σωθεί ο Ιησούς από το θάνατο. Δωροδοκώντας τους στρατιώτες, καθυστερώντας τη σταύρωση, παίρνοντας πίσω το σώμα του, πέτυχε το σχέδιό της. Όταν λοιπόν ένας άγιος άνθρωπος επανεμφανίζεται από το πουθενά, με τη μαγική αύρα του θριάμβου απέναντι στο θάνατο, αποκτά απαράμιλλη δύναμη.

Παράλληλα, αυτό το συναρπαστικό βιβλικό μυθιστόρημα μας βοηθά να προσδιορίσουμε το ιστορικό και ψυχολογικό πλαίσιο εκείνης της εποχής: η Ρώμη και η Ιερουσαλήμ, οι αρχιερείς που αντιμάχονται τις φυλές των Ζηλωτών, το πλήθος των προφητών που οργώνουν την έρημο και θέτουν την εξουσία σε κίνδυνο, οι προλήψεις που κάνουν την κοινωνική και θρησκευτική τάξη εύθραυστη. Κατά τη συνήθειά του και με τη βαθιά γνώση του, ο Ζεράλ Μεσαντιέ δεν διστάζει να επιτεθεί στα δόγματα και τολμά να ρίξει φως στη βαθιά ανθρώπινη φύση του Ιησού. Στο ταλέντο του ως μυθιστοριογράφου προσθέτει την πίστη του στην προσπάθειά του να διαλευκάνει το πιο μυστηριώδες γεγονός της ιστορίας μας.

Για να στηρίξει τις θέσεις του, βασίζεται σε μια διαφορετική ανάγνωση και ερμηνεία των ευαγγελίων. Με λιτό και απέριττο ύφος, ο Μεσαντιέ ξετυλίγει μια συγκινητική αφήγηση, που τη διατρέχει ο απόλυτος σεβασμός προς το πρόσωπο του Ιησού. Όπως αναφέρει στον επίλογό του, υποκινήθηκε στη συγγραφή του βιβλίου «Μαρία Μαγδαληνή»  από την επιθυμία να αποκαταστήσει την αλήθεια, όπως την αντιλαμβάνεται ο ίδιος, κατόπιν εμπεριστατωμένης μελέτης, για τη Μαρία Μαγδαληνή και για τη σημαντική της θέση στο πλευρό του Ιησού, ως γυναίκας αφοσιωμένης, δυναμικής και απόλυτα ταγμένης στην αγάπη που εκείνος δίδαξε.

Η γνώμη μου (και όσων το διάβασαν): Εξαιρετική προσέγγιση ενός προσώπου που αποτελεί γρίφο, πιστή απόδοση των κοινωνικών και πολιτικών συνθηκών της εποχής, δυνατή αφήγηση, ύμνος προς τη γυναίκα. Έστω και αν δεν συμβαδίζει με όσα διδαχτήκαμε, αξίζει να διαβαστεί!

Εμφάνιση MARIA MAGDALHNH.jpg

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button