Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Επικαιρότητα

Επιστροφή σε εθνικό νόμισμα βλέπει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής (αν δεν πάμε σε 4ο Μνημόνιο)

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Eπιστροφή σε εθνικό νόμισμα βλέπει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή με την τριμηνιαία έκθεσή του που δημοσιεύεται σήμερα αν δεν υπογράψουμε 4ο Μνημόνιο για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας από το 2018 και μετά.
Το γραφείο προϋπολογισμού θεωρεί πολύ πιθανό η χώρα να μείνει χωρίς χρήματα από το πρόγραμμα και αμέσως θα μπει στο δίλημμα να διαπραγματευτεί ένα νέο σκληρότερο μνημόνιο χρηματοδότησης με τον ESM αν δεν καταφέρει να βγει στις αγορές το 2018, αλλιώς θα οδηγηθεί σε εθνικό νόμισμα.
Βέβαια ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Τεντ Μάλοχ (Ted Malloch), προβλέπει ότι το ευρώ έχει 18 μήνες ζωή ακόμα και τίθεται το ερώτημα γιατί να παραμείνει έτσι κι αλλιώς η χώρα σε αυτό
 
«Πόσο κοντά βρισκόμαστε στην επιστροφή σε εθνικό νόμισμα; Το ευρώ είναι ένα ημιτελές νόμισμα. Έπειτα από 15 χρόνια εφαρμογής και χρήσης του δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτοί που υποστήριζαν ότι η πολιτική ενοποίηση πρέπει να προηγηθεί της νομισματικής είχαν απόλυτο δίκιο. Το ζήτημα είναι αν μπορεί να υπάρξει πολιτική ενοποίηση στην Ευρώπη, όπου η Ιστορία αποδεικνύεται πάντα ισχυρότερη από τα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά συμφέροντα. Και η Ιστορία στην Ευρώπη έχει γραφτεί με πολύ αίμα»
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ανοίγει πάλι η κουβέντα για το Grexit. Επειδή είναι ένα νόμισμα το οποίο η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να διατηρήσει
Η έκθεση του Γραφείου αναφέρει
«Το οικονομικό κόστος των καθυστερήσεων και αναβολών στις διαδικασίες αξιολόγησης, δηλαδή μιας τελικής συμφωνίας για το πρόγραμμα προσαρμογής, μπορεί να αποδειχθεί μεγαλύτερο για την Ελλάδα από το πιθανό όφελος, το οποίο επιπλέον θα αποδειχθεί προσωρινό».
Όπως λέει, «αν τελικά δεν επιβεβαιωθούν οι αισιόδοξες προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μεγέθυνση 2,7% (λόγω των πολλαπλών αβεβαιοτήτων) και τελικά προκύψει ρυθμός μεγέθυνσης 1% με 1,5% το 2017 (όπως π.χ. ΟΟΣΑ: 1,3%, Πανεπιστήμιο Αθηνών- Intelligent Deep Analysis: 1,01%), αυτό σε απόλυτα μεγέθη θα σημαίνει, κατ’ αρχάς, μια απώλεια €2,2 έως €3,1 δισ. για την ελληνική οικονομία μόνο για το τρέχον έτος σε σχέση με το στόχο (σταθερές τιμές 2010). Το χειρότερο είναι ότι η επιβράδυνση θα συμπαρασύρει και άλλα μεγέθη π.χ. φόρους. Έτσι διαγράφεται η απειλή νέων φαύλων κύκλων και μιας μακροχρόνιας στασιμότητας».
Στην έκθεση αναφέρεται πως ακόμη και αν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση συνεχίζεται η εφαρμογή του τρίτου προγράμματος προσαρμογής – Μνημονίου
«Πρώτον, θα χρειασθεί χρόνος για την πλήρη εφαρμογή των νομοθετικών μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και των τυχόν εκκρεμοτήτων που θα μεταφερθούν στο επόμενο στάδιο.
– Δεύτερον, ακολουθεί αμέσως μετά τη δεύτερη, η τρίτη αξιολόγηση προόδου, που αν ερμηνεύσουμε το Μνημόνιο κατά γράμμα και μετά τις καθυστερήσεις των προηγούμενων θα πρέπει να τελειώσει σε ασφυκτικά σύντομο χρονικό διάστημα.
Αυτό σημαίνει πιθανόν ότι ο πολιτικός χρόνος για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης θα είναι σαφώς πιο περιορισμένος σε σχέση με τον πολιτικό χρόνο των προηγούμενων δύο αξιολογήσεων.
Ελπίζουμε ότι ακόμα και αν καθυστερήσει η τρίτη αξιολόγηση δεν θα συμβεί το ίδιο με την εκταμίευση των δόσεων ώστε να καλύψει τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας που το 2017 (α΄ ως δ΄ τρίμηνο) θα ανέλθουν σε € 16,2 δισ. – αν όλα πάνε καλά. Μόνο το 2018 οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα είναι μικρότερες (περίπου € 5,2 δισ.) και επομένως μικρότερη η εξάρτηση από τα διακρατικά δάνεια» σημειώνεται.
Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, οι χρηματοδοτικές ανάγκες μπορεί να αποδειχθούν μεγαλύτερες αν δεν επιτευχθούν διάφοροι στόχοι του προγράμματος όπως είναι τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις για το 2017 (€ 2,044 δισ.) και η μείωση των οφειλών των ιδιωτών προς το Δημόσιο.
«Η Ελλάδα μετά το 2018 θα χρειαστεί δάνεια για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της μετέπειτα περιόδου διαφορετικά οδηγείται σε διακοπή της εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών της. Αυτά μπορούν να εξευρεθούν είτε από τις αγορές, εφόσον έχει καταφέρει να βγει σε αυτές, είτε από τον ΕΜΣ. Και αυτό το γεγονός αποτελεί πεδίο που δυσκολεύει και το κλείσιμο της αξιολόγησης λόγω των διαφορετικών προσεγγίσεων μεταξύ ΔΝΤ, Ε.Ε και ελληνικής κυβέρνησης.
Προφανώς, ένα νέο αίτημα το 2018 για δάνειο από τον EΜΣ θα συνοδευθεί σύμφωνα με τους κανόνες του από ένα νέο, το τέταρτο Μνημόνιο
Αλλά οι δυσκολίες έγκρισης ενός νέου προγράμματος από τους εταίρους που θα βρίσκονται υπό σημαντικές πολιτικές πιέσεις καθιστά επίφοβους τους όρους που θα το συνοδεύουν.
Αν δεν υπάρξει συμφωνία με τον ΕΜΣ (που σημειωτέον είναι διακυβερνητικό όργανο και όχι όργανο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) ή χρηματοδότηση μέσω εξόδου στις αγορές, τότε η πτώχευση θα είναι αναπόφευκτη με πιθανότατη συνέπεια την έξοδο από το Ευρώ.»
Ήδη έχουν υπάρξει προειδοποιητικές βολές, μαζεμένες τον τελευταίο καιρό που κάνουν σαφή αναφορά σε επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.
Με τον τίτλο «Οι ψίθυροι για Grexit ξεκινούν ξανά» το περιοδικό Politico επιχειρεί να κτυπήσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναφερόμενη στα δύο χρόνια διακυβέρνησης.
Λίγες μέρες μετά την πρόβλεψη για επιστροφή στη δραχμή μέχρι το καλοκαίρι  από την βρετανική συμβουλευτική εταιρεία οικονομικών αναλύσεων Capital Economics ήρθε και ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας Paul Mason να δηλώσει με tweet που ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό ότι «η γερμανική ελίτ είναι έτοιμη για να επιβάλλει το Grexit τον Ιούλιο»
Αλλά το ζήτημα της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα είναι κάτι που θα το σκεφτούμε έτσι κι αλλιώς διότι: Η ΕΕ είναι ένα οικοδόμημα που καταρρέει με τάχιστους ρυθμούς και δεν έχει να προσφέρει κάτι πραγματικά σε χώρες όπως η Ελλάδα, αυτή που κερδίζει είναι η «επίσημη» διαχειρίστριά της η Γερμανία.
Στις 6 Φεβρουαρίου  “κληρώνει” για το ΔΝΤ! Τότε θα φανεί αν η επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης (αλλά και της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα) να βγει το Ταμείο από το ελληνικό πρόγραμμα δανειοδότησης γίνει πράξη, καθώς στην συνεδρίαση της 06/02 θα τοποθετηθεί για το ζήτημα για πρώτη φορά ο εκπρόσωπος του νέου Αμερικανού προέδρου Ν.Τραμπ!
Aλλά όλα αυτά ίσως έχουν πλέον μικρή σημασία αφού σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC Radio4 προχθές ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Τεντ Μάλοχ (Ted Malloch), προβλέπει ότι το ευρώ έχει 18 μήνες ζωή ακόμα!
Δείτε τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις:
Ερώτηση: Βλέπετε θετικά ένα trade deal με την ΕΕ;
Απάντηση: Όχι βέβαια αφού στο κοντινό μέλλον δεν θα υπάρχει Ευρωπαϊκή Ένωση όπως την ξέρουμε σήμερα. Trade deals ξεχωριστά με χώρες που σήμερα είναι μέλη μπορεί να γίνουν.
Σχολιάζοντας μετά, ο δημοσιογράφος που πήρε τη συνέντευξη, είπε ότι ο πρέσβης το ξεκαθάρισε ότι σε 18 μήνες δεν θα υπάρχει το Ευρώ ως νόμισμα.
Ο Τεντ Μάλοχ απάντησε ευθέως στον δημοσιογράφο ότι το ευρώ θα μπορούσε να καταρρεύσει σε ενάμιση χρόνο. 
enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button