Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Επικαιρότητα

Εμμεση απειλή Σόιμπλε για μπλόκο στην εκταμίευση της δόσης

Λίγες ώρες πριν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συνέλθουν στο Λουξεμβούργο για το «ελληνικό ζήτημα» το Βερολίνο φροντίζει να υπενθυμίσει τους  κανόνες του παιχνιδιού. Και στην απειλή Τσίπρα να πάει σε σύνοδο κορυφής ο Σόιμπλε θυμίζει εν είδη απειλής πως το Eurogroup είναι ο αρμόδιος θεσμός για την εκταμίευση της δόσης.

Ειδικά η πλευρά Σόιμπλε δεν αφήνει κανένα περιθώριο ούτε ως προς τη λύση που επιδιώκει ούτε ως προς το πλαίσιο λήψης αποφάσεων.

Στην προειδοποίηση Τσίπρα ότι θα πάει σε Σύνοδο Κορυφής ο Σόιμπλε με ειρωνικό τρόπο δημοσιοποίησε την απάντηση που λαμβάνει σταθερά από την Μέρκελ ο έλληνας πρωθυπουργός δηλ. ότι καθ΄ ύλην αρμόδιο για τη διαπραγμάτευση είναι το Eurogroup και όχι το Συμβούλιο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 28. Και

Οσον αφορά στο αίτημα για το χρέος ο εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε ανέφερε πως εξακολουθεί να ισχύει η πάγια γερμανική στάση.

Αρμόδιος θεσμός για τη εκταμίευση της δόσης το Eurogroup

Απαντώντας στο κυβερνητικό μπρίφινγκ στην ερώτηση κατά πόσο αναμένεται όντως θετική απόφαση στο αυριανό Eurogroup ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Γιούργκ Βαϊσγκέρμπερ επισήμανε πως «έχουμε την πεποίθηση ότι θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε για ένα βιώσιμο συνολικό πακέτο στο πλαίσιο της διαδικασίας που προβλέπεται» στην απόφαση του Eurogroup τον Μάιο 2016.

Όπως όμως κατέστησε σαφές, «μια εγγύηση και ένας αυτοματισμός για ελάφρυνση του χρέους δεν υπάρχει.».

Η εκτίμηση για το «αν και ποια μέτρα για το χρέος θα είναι πράγματι αναγκαία θα μπορέσει να γίνει μόλις μετά την πλήρη εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος και μετά από μια ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους», «μάλλον στα μέσα του 2018».

Ερωτηθείς για τη σημερινή δήλωση έλληνα κυβερνητικού αξιωματούχου πως σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί αύριο λύση, το όλο ζήτημα θα συζητηθεί στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο κ. Βαϊσγκέρμπερ απάντησε πως ναι μεν «υπάρχει πάντα η τάση να μεταφέρονται ειδικά θέματα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», όμως «αρμόδιος θεσμός για την εκταμίευση είναι το Eurogroup».

Αναφορικά με το ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών παρέπεμψε στο μοντέλο που συζητήθηκε στο τελευταίο Eurogroup. Δηλαδή, το ΔΝΤ παραμένει στο πρόγραμμα, αλλά για την οικονομική του συμμετοχή θα αποφασίσει μόνο μετά από μια ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους το 2018. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Βαϊσγκέρμπερ, το μοντέλο αυτό θα συζητηθεί και στο αυριανό Eurogroup παρουσία της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Συνεργάτες Σόιμπλε: Χάσιμο χρόνου να ασχολούνται οι έλληνες με το γαλλικό σχέδιο λύσης

Την ίδια στιγμή συνεργάτες του κ. Σόιμπλε θεωρούν χάσιμο χρόνου την ελληνική εμμονή στο γαλλικό σχέδιο λύσης που συνδέει τα μέτρα για το χρέος με την ανάπτυξη. Για το Βερολίνο η «διαμεσολάβηση» Λεμέρ ήταν περισσότερο μια πρωτοβουλία του γάλλου υπουργού Οικονομικών που κινήθηκε εκτός των ορίων της συμφωνίας του Eurogoup του 2016. Όπως σημειώνουν, σύνδεση ανάπτυξης με το χρέος θα ισοδυναμούσε με έμμεση μείωση του χρέους, που απορρίπτει εμφατικά το Βερολίνο πριν τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος το 2018. Σχολιαστές του τύπου συνδέουν την κινητικότητα του γάλλου υπουργού Οικονομικών με προσπάθεια να τραβήξει την προσοχή επάνω του και «διαβάζουν» βλέψεις για να διαδεχθεί τον Γερούν Ντάισελμπλουμ ως επικεφαλής του Eurogroup, όταν έρθει η ώρα.

 

Ευχές από καγκελαρία και ΥΠΕΞ

Αναφορικά με τις προσδοκίες της καγκελαρίου από την αυριανή συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ αρκέστηκε στη δήλωση πως η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει την προσπάθεια του προέδρου του Eurogroup Ντάισελμπλουμ ώστε να ολοκληρωθεί αύριο η δεύτερη αξιολόγηση του Τρίτου Προγράμματος.

Από την πλευρά του ΥΠΕΞ ο εκπρόσωπος του Μάρτιν Σέφερ διαβεβαίωσε πως ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ διακατέχεται από «την επιθυμία και το ενδιαφέρον – σίγουρα όπως και ο υπουργός Οικονομικών – η αυριανή συνεδρίαση να εξελιχθεί θετικά με καλά αποτελέσματα για την Ελλάδα, για το Eurogroup και για τη Γερμανία.»

Προηγουμένως ο κ. Σέφερ παραδέχθηκε έμμεσα πως στους κόλπους του κυβερνώντος συνασπισμού επικρατεί διάσταση απόψεων ανάμεσα σε Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες για τους χειρισμούς του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο ζήτημα του ελληνικού χρέους. Όπως ομολόγησε, «στην κυβέρνηση γίνονται εντατικές συζητήσεις».

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button