Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Εδουάρδος Η` της Αγγλίας | Ο πρίγκιπας που απαρνήθηκε το θρόνο για χάρη του έρωτά του

Σε αντίθεση με τον Κάρολο της Αγγλίας που δέχτηκε να παντρευτεί την Νταιάνα για να μη χάσει το θρόνο, ο πρόγονός του, Εδουάρδος Η΄, απαρνήθηκε τη βασιλεία για να παντρευτεί την αγαπημένη του.-Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

“Γνωρίζετε τους λόγους που με αναγκάζουν να απαρνηθώ το θρόνο”, είπε το 1836 ο Εδουάρδος ο 8ος στον λαό εγκαταλείποντας το βασιλικό βρετανικό θρόνο. Ο λόγος ήταν μια γυναίκα. Το όνομά της: Ουάλις Σίμπσον. Ήταν ήδη σαράντα ετών, όχι ιδιαίτερα όμορφη, αλλά σίγουρα ήταν μοιραία και είχε πολλές κατακτήσεις.

Γεννήθηκε το 1896 στην Βαλτιμόρη της Αμερικής. Ο κηδεμόνας και θείος της ήταν λαμπρός επιχειρηματίας και φίλος με τον Αμερικανό πρόεδρο Γκρόβερ Κλήβελαντ.
“Έξυπνη, ζωντανή , χαριτωμένη” την χαρακτήριζαν οι συμμαθήτριες και οι φίλες της. Οι κοσμικογράφοι της εποχής έγραφαν για εκείνη “Το δέρμα της ήταν εξαίσιο, απαλό. Τα μάτια της μεγάλα, γαλάζια. Το μέτωπό της ψηλό”. Όμως εκείνη γνώριζε τα αρνητικά της στοιχεία για αυτό και όταν αργότερα ο Τζέρομ Ζερμπ τη φωτογράφιζε στο Παλμ Μπιτς του έλεγε “Πρόσεξε στο ρετούς, βγάλε όλα αυτά που με κάνουν να μοιάζω σαν φοράδα.”

Ο βασιλιάς της Αγγλίας Εδουάρδος 8ος έκανε κάτι που δεν επιτρεπόταν. Ερωτεύτηκε τη λάθος γυναίκα.

Η αγαπημένη του Ουάλις Σίμπσον, εκτός από το ότι ήταν Αμερικανίδα ήταν παντρεμένη σε δεύτερο γάμο και είχε πάρει ήδη ένα διαζύγιο. Ο μόνος τρόπος για να την παντρευτεί και να ζήσει μαζί της, ήταν να εγκαταλείψει ο Εδουάρδος τον βρετανικό θρόνο τον Δεκέμβριο του 1936.

Από την πρώτη τους συνάντηση ξεκίνησε η ερωτική τους περιπέτεια. Ο πρίγκιπας ένιωθε καταγοητευμένος. Η ζωή τους έγινε πάρτυ, ξενύχτια, γιορτές. Τη σύστηνε παντού με τη φράση “η γυναίκα που αγαπώ”.
Τότε ήταν που ξεκίνησαν τα σχόλια και οι έντονες συζητήσεις στους κοσμικούς κύκλους.
Οι μεγάλες οικογένειες της Αγγλίας άρχισαν να απομακρύνουν το ζεύγος. Ο Εδουάρδος από τη μεριά του, έκανε τα πάντα για να σπάσει τον κλοιό της αγγλικής αριστοκρατίας. Η σχέση τους όμως, έμοιαζε τόσο αδιέξοδη.
Θα ερχόταν η μέρα που ο Εδουάρδος  θα ανακηρυσσόταν βασιλιάς και αυτό καθιστούσε απολύτως αδύνατο τον γάμο με μια κοινή θνητή η οποία συνέχιζε να μένει με τον δεύτερο σύζυγό της και παράλληλα είχε ερωτική σχέση με τον πρίγκιπα.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην προκειμένη περίπτωση ήταν να συναινέσει σε αυτή την σχέση ο βασιλιάς Γεώργιος ο β’, με τον οποίο κανείς δεν επιθυμούσε να έχει αντιδικία.
Για δύο ολόκληρα χρόνια ο Εδουάρδος δεν ήθελε να έχει καμία συζήτηση με τον πατέρα του για την σχέση του με την Ουάλις. Βέβαια,  είχε ήδη αρχίσει να την προσκαλεί σε χορούς των ανακτόρων και όλοι γνώριζαν για εκείνη.

Στις 20 Ιανουαρίου του 1936 ο Γεώργιος Β΄ φεύγει από τη ζωή και ο Εδουάρδος θα έπρεπε να τον διαδεχτεί στο βρετανικό θρόνο.
Εκείνο το βράδυ τηλεφώνησε αμέσως στην Ουάλις λέγοντάς της : “Ο μπαμπάς πέθανε πριν από λίγο. Όλα τέλειωσαν, τίποτα δεν θα αλλάξει μεταξύ μας.”
Όταν ανέβηκε στο θρόνο απαίτησε να παντρευτεί την αγαπημένη του Ουαλίς, η οποία τότε βρισκόταν σε διάσταση με τον δεύτερο σύζυγό της.
Όπως ήταν φυσικό, πρωθυπουργός και υπουργοί της Μεγάλης Βρετανίας δεν μπορούσαν  να δεχθούν την απαίτησή του και ο Εδουάρδος ήταν αδύνατο να παντρευτεί χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Προτίμησε, λοιπόν,  να παραιτηθεί από το θρόνο. Με δυσκολία λόγω της βραδυγλωσσίας του, ο μικρότερος αδελφός του Άλμπερτ, στέφτηκε βασιλιάς στη θέση του.
Ο Εδουάρδος υπήρξε βασιλιάς για 326 ημέρες.Αφού παραιτήθηκε έλαβε τον τίτλο του Δούκα του Γουίντσορ και τον Ιούνιο του 1937 παντρεύτηκε την Ουάλις Σίμπσον.

Το ζευγάρι μετά το γάμο του έζησε σε ένα πύργο στο Παρίσι,  που τους είχε παραχωρηθεί από ένα γαλλο-αμερικανό επιχειρηματία.
Μόλις οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες ενημερώθηκαν για την σχέση άρχισαν να ερευνούν το παρελθόν της Ουαλίς.
Σύμφωνα με την FBI  η Ουάλις διατηρούσε σχέσεις με πολλούς ναζί αξιωματούχους, οι οποίοι βρίσκονταν στην εξουσία στη Γερμανία από το 1933.
Η βρετανική κυβέρνηση ανησυχούσε ότι θα μπορούσε να υποκλέψει μυστικά έγγραφα από τον πρίγκιπα και να τα στείλει στη Γερμανία.

Την περίοδο του πολέμου,  το ζευγάρι εγκατέλειψε το Παρίσι και έζησε στο Μπιαρίτς, στην Ισπανία, στη Λισσαβόνα και στην Πορτογαλία. Μετά το τέλος του, επέστρεψαν οριστικά στη Γαλλία.
Έγιναν διάσημοι για τόσο για τον απίστευτο σνομπισμό τους όσο και για τον οργιώδη βίο τους. Το 1952 έχτισαν μια βίλα στο Δάσος της Βουλόνης, στο Παρίσι, τη διάσημη Βίλα Γουίνδσορ.
Ο Εδουάρδος έφυγε από τη ζωή το στις 28 Μαΐου του 1972 στο Παρίσι από καρκίνο του πνεύμονα, εξαιτίας του πάθους του στο κάπνισμα,  και ενταφιάστηκε στο κάστρο του Ουίνδσορ. Δεν απέκτησε απογόνους. Ανηψιά του είναι η σημερινή βασίλισσα της Αγγλίας, Ελισάβετ Β΄. Μετά το  θάνατό του, η Ουάλις έκανε πιο κλειστή ζωή κι “έφυγε” το 1986.


Το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας της το δώρισε στο Ινστιτούτο Παστέρ της Γαλλίας.
Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η σχέση τους ήταν το απόλυτο love story του 20ού αιώνα που προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στη βρετανική αυλή απειλώντας την ισχύ της μοναρχίας. Όσο για τον Εδουάρδο, είχε τη φήμη του playboy και του άνδρα που προτιμούσε να έχει σχέση με παντρεμένες και μεγαλύτερες γυναίκες από εκείνον. Το σίγουρο είναι ότι αγάπησε βαθιά τη Ουάλις για να απαρνηθεί το θρόνο προκειμένου να την παντρευτεί. Μια αληθινή κι έντιμη κίνηση που δεν έκανε ο πρίγκιπας Κάρολος για την αγαπημένη του Καμίλα. Προτίμησε να παντρευτεί την Νταιάνα και με αυτόν το τρόπο να καταστραφούν ζωές…

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button