Η Καθημερινή σας ενημέρωση!

Έντουαρντ Μπαχ (1886 – 1936)

Άγγλος γιατρός της εναλλακτικής ιατρικής, γνωστός για μια σειρά θεραπείες με εκχυλίσματα φυτών («ανθοϊάματα Μπαχ»), που βασίζονται στην παράδοση της ομοιοπαθητικής.

Μετά την ανάρρωσή του αποφάσισε να ασχοληθεί με την εναλλακτική ιατρική, ακολουθώντας τα διδάγματα του Ιπποκράτη και του ιδρυτή της Ομοιοπαθητικής Σάμουελ Χάνεμαν, ότι δεν υπάρχουν ασθένειες αλλά ασθενείς. Ο Μπαχ πίστευε ότι η ασθένεια είναι αποτέλεσμα της κακής συναισθηματικής και ψυχικής κατάστασης του ατόμου. Έτσι, αποφάσισε να αφιερώσει τη ζωή του στην ανακάλυψη εκείνων των θεραπειών, που θα βοηθήσουν το άτομο να αποκτήσει θετική νοοτροπία. Μετακόμισε στο Λονδίνο και άρχισε να εργάζεται στο τοπικό Ομοιοπαθητικό Νοσοκομείο. Την περίοδο αυτή το όνομά του έγινε γνωστό στην κοινότητα της εναλλακτικής ιατρικής, χάρη στα επτά ομοιοπαθητικά εμβόλια που παρασκεύασε («Επτά Νοσώδη του Μπαχ»).

Το 1930 αποφάσισε να εγκαταλείψει την ομοιοπαθητική και να ασχοληθεί με την ανθοθεραπεία. Περιδιαβαίνοντας τη βρετανική φύση την άνοιξη και το καλοκαίρι, επέλεξε 38 φυτά και από τα σχετικά πειράματα που έκανε δημιούργησε ισάριθμα ιάματα, που συνδυαζόμενα βοηθούν τον ασθενή να δυναμώσει συναισθηματικά και ψυχικά. Τα ανθοϊάματα, που ανήκουν στις ενεργειακές θεραπείες, είναι τελείως ακίνδυνα, χωρίς καμία παρενέργεια ή αλληλεπίδραση με άλλα φάρμακα ή ουσίες. Το πιο γνωστό από τα ανθοϊάματα του Μπαχ είναι το «Ίαμα της Διάσωσης» (Rescue Remedy), που ενδείκνυται για το άγχος, τη λιποθυμία, τις πρώτες βοήθειες σε επείγοντα περιστατικά, τον πόνο, το τρακ, τον φόβο κλπ. Περιέχει εκχύλισμα δαμασκηνιάς, κληματίδας, βαλσαμίνης, ηλιάνθεμου και ορνιθόγαλου.

Ο Έντουαρντ Μπαχ πέθανε στον ύπνο του στις 27 Νοεμβρίου 1936, σε ηλικία 50 ετών.

Βιβλία του Μπαχ στα Ελληνικά

  • Θεράπευσε τον εαυτό σου: Περιγραφή της πραγματικής αιτίας και θεραπείας των ασθενειών («ΕΛΦΙΛ»)
  • Θεράπευσε τον εαυτό σου: Οι Δώδεκα θεραπευτές («Πύρινος Κόσμος»)

Αφήστε μια απάντηση

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται ως *

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com