Η Καθημερινή σας ενημέρωση!

Ένα ποτήρι χυμός πορτοκάλι την ημέρα μειώνει το ρίσκο για εγκεφαλικό

Ερευνητές στην Ολλανδία λένε ότι δεν είναι μόνο το πορτοκάλι που μας ωφελεί, αλλά και άλλα φρούτα.

Μία τεράστια έρευνα υποστηρίζει ότι η κατανάλωση χυμού από πορτοκάλι μπορεί να μειώσει το ρίσκο θανατηφόρου εγκεφαλικού κατά ¼. Οι εθελοντές που έπιναν ένα ποτήρι την ημέρα είδαν τον κίνδυνο του εγκεφαλικού επεισοδίου να πέφτει κατά 24%, σύμφωνα με δοκιμή που διήρκεσε 10 χρόνια. Ερευνητές στην Ολλανδία λένε ότι δεν είναι μόνο το πορτοκάλι που μας ωφελεί, αλλά και άλλα φρούτα.

Οι φρέσκοι χυμοί φρούτων θεωρούνταν ανέκαθεν υγιεινοί. Αλλά οι καταναλωτές των τελευταίων χρόνων αποθαρρύνονται λόγω των προειδοποιήσεων για υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Σαν αποτέλεσμα, οι πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πέσει σταθερά από το 1 δις λίτρων το 2011, στα 900 εκ. το 2017.Η τελευταία έρευνα όμως δείχνει ότι τα οφέλη υγείας ξεπερνούν τον κίνδυνο της ζάχαρης.

Η Ευρωπαϊκή Έρευνα Καρκίνου και Διατροφής είναι μία μεγάλη μακροχρόνια έρευνα που μελετά την επιρροή της δίαιτας πάνω σε ένα ευρύ φάσμα ασθενειών. Επιστήμονες στο Ολλανδικό Εθνικό Ινστιτούτο για τη Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον, στο Μπιλτόβεν, μελέτησαν 35.000 άντρες και γυναίκες, ηλικίας 20-70 ετών, σε διάρκεια 15 χρόνων. Εξέτασαν το πώς η κατανάλωση χυμών φρούτων που ανέφεραν, συγκρινόταν με τον αριθμό εγκεφαλικών επεισοδίων.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στο Βρετανικό Περιοδικό Διατροφής, έδειξαν ότι 4-8 ποτήρια την εβδομάδα μείωναν το ρίσκο εγκεφαλικού κατά ¼. Ακόμα και ένα ποτήρι κάθε δεύτερη μέρα ελάττωνε το ρίσκο κατά 20%. Τα ποσοστά καρδιακής νόσου μειώνονταν επίσης κατά 12-13%. Ο χυμός περιλαμβάνει φυτικές ουσίες που βρίσκουμε στο φρούτο, οι οποίες προστατεύουν τα αιμοφόρα αγγεία κατά της ασθένειας.

Οι επιστήμονες πίσω από την έρευνα είπαν ότι παρά τα προφανή οφέλη του χυμού, θα πρότειναν να τρώμε ολόκληρο το φρούτο, εφόσον οι ευεργετικές ιδιότητές του έχουν επιβεβαιωθεί μέσα από περισσότερες έρευνες.

vita.gr


Διαβάστε Περισσότερα

 • Μετρήστε τα επίπεδα του στρες σας κατ’ οίκον! Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι ανέπτυξαν ένα τεστ που μπορεί να γίνει στο σπίτι από τον καθένα και το οποίο μετρά τα επίπεδα ορμονών του στρες στα σωματικά υγρά…
 • Κυριακή της Πεντηκοστής: Τι γιορτάζουμε σήμερα
 • 15 ατάκες που είπαν πρώην «Πλανητάρχες»
 • Τεχνητό πάγκρεας: Η πρόοδος στην αντιμετώπιση του διαβήτη
 • Η Ελλάδα θα «βαφτίσει» το δικό της άστρο και τον εξωπλανήτη του
 • Επενδύσεις στο τρίγωνο της γνώσης
 • Το δώρο της ελεύθερης βούλησης Γράφει ο Γιάννης Ξηντάρας,
 • Σχεδόν 600 είδη φυτών έχουν εξαφανιστεί τα τελευταία 250 χρόνια
 • Αφήστε μια απάντηση

  Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται ως *

  WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com